L'Endavant. Altaveu dels i les socialistes de Catalunya

Catalunya avança amb la col·laboració

Catalunya avança amb la col·laboració

Catalunya es mou, el Govern treballa i el país avança. Un clar exemple d’aquest impuls és la reactivació de les comissions entre la Generalitat i l’Estat durant el mes de febrer.

Parlem de la comissió d’infraestructures, la bilateral, la comissió de transferències, que feia més de quinze anys que no es reunia i la d’afers econòmics i fiscals. Unes reunions que han posat sobre la taula acords, instruments i mesures per solucionar els problemes reals dels catalans i catalanes.

Aquests acords portaran més policies i més jutjats al país. En concret, una ampliació de la plantilla dels Mossos d’Esquadra fins a 25.000 efectius, que suposarà, en cinc anys, 5000 agents més patrullant a la Catalunya urbana i la Catalunya rural. A la vegada, seixanta noves unitats judicials al conjunt del territori, per donar resposta a problemes com la multireincidència.

Cal destacar també el traspàs de Rodalies amb l’objectiu que els trens funcionin com han de funcionar. Per aconseguir-ho, es posarà en marxa un nou operador mixt, com a primer pas, perquè la Generalitat pugui gestionar aquest sistema ferroviari. El punt de partida ha sigut l’inici del traspàs de la línia R1 per ser la primera de gestió autonòmica.

A més, a la comissió de transferències s’ha concretat el traspàs de la competència per nomenar secretaris i interventors municipals. Un gran pas perquè el món local ens reclama amb màxima urgència habilitats nacionals, tan necessaris per a un bon funcionament dels ajuntaments. Cal recordar que hi ha més de 1.000 places sense cobrir i aquesta transferència permetrà agilitzar la incorporació de nou personal, beneficiant especialment els municipis rurals.

També s’ha materialitzat la transferència de beques i ajuts universitaris. Molt important perquè els nostres joves han estat moltes vegades els grans oblidats de les polítiques públiques, i per fi tenim un Govern que pensa en ells i actua per un millor futur per tots ells.

Igualment, les comissions han impulsat el desplegament de la fibra òptica a través de les carreteres estatals amb l’objectiu d’arribar al 80% del territori, i la participació de la hisenda catalana, per primera vegada, en la gestió de l’impost de matriculació, com a test per avançar en la recaptació de més tributs.

Finalment, i no menys important, la comissió bilateral ha propiciat la creació d’un grup de treball per crear el consorci per accelerar les inversions de l’Estat a Catalunya.

L’Estatut d’Autonomia preveu en l’article 183 la creació de les comissions bilaterals com a marc general i permanent de les relacions dels dos governs. Les funcions d’aquestes comissions són deliberar, fer propostes i si escau adoptar acords establerts al mateix Estatut.

Tot això neix de la necessitat que existeixi una bona i estreta relació entre l’Estat i Catalunya, tan essencial pel bon funcionament de les dues institucions. Una relació de tu a tu on es pugui treballar des de la igualtat i amb el màxim de consens entre administracions.

Que s’hagin recuperat aquestes comissions en sis mesos de govern del Salvador Illa, fa palès, una vegada més, que aquest govern treballa. Sempre complint els acords d’investidura.

Catalunya es mou i també ho fa el Govern de Pedro Sánchez. Hi ha la sensació que es mouen les coses i els governs parlen. Prova d’això n’és la condonació de part del deute del Fons de Liquiditat Autonòmica, per alleugerir la situació financera dels governs autonòmics, i perquè puguin reforçar la inversió pública.

El conseller Dalmau ha remarcat que el propòsit de la Generalitat és governar, acordar i complir amb l’objectiu de normalitzar les relacions amb el govern d’Espanya. També demostrar que per la via de l’acord, arriben més acords que beneficien els ciutadans i ciutadanes.

Així, Catalunya avança amb la col·laboració i no amb la confrontació: per tenir més competències i recursos i per enfortir el nostre autogovern. En definitiva, per donar resposta a les necessitats de les catalanes i els catalans.

  • Ivana Martínez

    Diputada del Grup Socialistes i Units per Avançar al Parlament de Catalunya. Portaveu a la Comissió d'Afers Institucionals.

Més temes relacionats

Últimes novetats de l'Endavant!

Més Europa: defensar la democràcia i la seguretat davant l’amenaça autoritària.

Més Europa: defensar la democràcia i la seguretat davant l’amenaça autoritària.

[ccc_my_favorite_select_button post_id="63996"]
Posem fil a l’agulla… del tren de Rodalies

Posem fil a l’agulla… del tren de Rodalies

[ccc_my_favorite_select_button post_id="63956"]
Optimisme o esperança?

Optimisme o esperança?

[ccc_my_favorite_select_button post_id="63898"]
ANTONI CASABELLA I SIMÓ (1866-1946). Divulgador del món Clavé i socialista mataroní.

ANTONI CASABELLA I SIMÓ (1866-1946). Divulgador del món Clavé i socialista mataroní.

[ccc_my_favorite_select_button post_id="63920"]
Miscelánea

Miscelánea

[ccc_my_favorite_select_button post_id="63872"]
¿Qué tipo de rearme?

¿Qué tipo de rearme?

[ccc_my_favorite_select_button post_id="63908"]
I tu més

I tu més

[ccc_my_favorite_select_button post_id="63916"]
Entrevista a Fernando Martínez, secretario de Estado de Memoria Democrática

Entrevista a Fernando Martínez, secretario de Estado de Memoria Democrática

[ccc_my_favorite_select_button post_id="63862"]