La passada setmana coneixíem les conclusions de l’enquesta d’usos lingüístics de la població corresponent a l’any 2023. Es tracta de l’última actualització d’un estudi d’ampli abast que analitza l’ús del català entre la població a partir de quinze anys. És una referència des de fa vint anys en l’estudi de la llengua, i ens dona una fotografia bastant clara de la seva situació i evolució.
Llegim algunes de les conclusions de l’enquesta amb preocupació, però, també trobem altres indicadors que obren la porta a continuar treballant, amb cert optimisme, en l’impuls de la llengua. Hi ha partit com ha dit el conseller Vila Moreno.
Anem a pams: per una banda, veiem la poca presència del català a l’àmbit judicial o el nombrós grup de població que no fa servir mai la llengua. Però darrere d’aquestes xifres negatives trobem dades esperançadores que indiquen que el català guanya parlants. De la mateixa manera, trobem dades que demostren la predisposició d’una part de la població per aprendre o millorar els coneixements de la llengua catalana.
A més, volem destacar que l’estudi posa de manifest que hi ha un augment del percentatge de població que té el català com a llengua habitual o d’identificació, cosa que indica que la llengua catalana continua atraient nous parlants, encara que no tinguin el català com a llengua inicial.
Totes aquestes dades s’han d’entendre en un marc demogràfic de natalitat feble, i amb una immigració molt potent, que ha fet que en dues dècades Catalunya hagi passat d’una població de 6 a 8 milions d’habitants.
En aquest context de creixement de població és on l’estudi ens porta una altra bona notícia: de les 400.000 persones que han fet créixer la població del país a l’últim quinquenni, 267.000 ha après a parlar català, cosa que suposa un progrés en el nombre de gent que sap la llengua.
N’hem d’estar satisfets? No, no és suficient, no prou per avançar en el percentatge total de parlants del català, però sí per veure que hi ha un camí per on continuar incidint amb mesures concretes.
El Departament de Política Lingüística ha anunciat un pla de xoc que serà un dels jugadors clau del partit de la llengua. El Govern invertirà 8,8 milions d’euros en aquest pla per incrementar el nombre de places i cursos de català arreu del territori. Així mateix, l’Executiu crearà 30.000 noves places per aprendre català, que estaran coordinades pel Consorci per a la Normalització Lingüística i que comptaran amb el suport de diferents entitats i sindicats. A més el president Illa ha avançat que es destinaran més recursos al foment de l’ús de la llengua.
Tot això per jugar el partit de la llengua amb objectius clars. Hem d’impulsar molt fortament l’aprenentatge de la llengua, perquè com més gent la sàpiga, no només hi haurà més coneixement, sinó que serà més possible que els que la parlen de manera habitual, la puguin parlar.
Això ha de ser un compromís compartit per tota la societat amb un horitzó clar: fer que la llengua sigui atractiva, viva i estigui present a tots els àmbits de la nostra vida.