Endavant! 1945 | Hemeroteca

El PSC reclama un pla estratègic de mobilitat elèctrica per a la Diputació de Girona

Davant del creixement del nombre de vehicles híbrids i elèctrics que circulen per les carreteres gironines, el grup municipal socialista a la Diputació de Girona vol que aquesta administració pugui comptar amb un pla estratègic de mobilitat elèctrica. Aquest pla seria una eina que facilitaria a la pròpia corporació i als ajuntaments de la província apostar de manera clara per aquesta opció de transport més sostenible.

D’acord amb aquest plantejament, el PSC ha presentat a la Diputació una moció per reclamar que en el termini d’un any es redacti un pla estratègic amb el consens de tots els grups polítics. La moció proposa treballar perquè la renovació de les flotes de vehicles -tant de la pròpia Diputació com dels ajuntaments- es faci adquirint vehicles híbrids i elèctrics, escollint el sistema de renting com a prioritari. I, per últim, proposa també que en el pressupost de 2020 s’incrementi la partida de la Diputació que permet als ajuntaments acollir-se a la subvenció prevista en el marc del programa “Del Pla a l’acció” per a l’adquisició i instal·lació de punts de recàrrega públics per vehicles elèctrics.

En la línia 2 d’aquest programa “Del Pla a l’acció” es preveuen subvencions per a la instal·lació de punts de càrrega semiràpida als centres dels nuclis urbans. Així mateix, també són subvencionables els punts de càrrega ràpida en els accessos principals dels nuclis urbans de municipis de més de 10.000 habitats, caps de comarca i els seus municipis confrontants i també a l’entorn dels eixos viaris principals.

El diputat provincial socialista Pere Casellas ha recordat que l’any 2030 s’hauria portar a terme l’Agenda 2030, amb els seus objectius de desenvolupament sostenible. “A més de la importància d’aquest objectiu, tampoc no es poden menystenir les cada vegada més freqüents mobilitzacions ciutadanes de milers i milers de persones a favor d’una societat més sostenible, amb l’exemple de la Declaració d’emergència climàtica que la pròpia Diputació va aprovar en el ple passat”, ha explicat Casellas. “Els grups polítics tenim la responsabilitat de deixar una societat millor a les futures generacions i amb paraules no és suficient”, ha afegit.

En la part expositiva de la moció socialista, es recorda que la Diputació de Girona atorga des del 2017 subvencions per a l’adquisició i instal·lació de punts de recàrrega públics per a vehicles elèctrics en el marc del programa “Del pla a l’acció”, però assenyala que “més enllà d’això, no ha fet encara un pas endavant com el que sí ha fet la Diputació de Barcelona amb el seu Pla Estratègic de Mobilitat Elèctrica, que s’aplica mitjançant diferents tipus d’acords amb els consells comarcals i els ajuntaments que aposten per la mobilitat elèctrica”. Poblacions com Rubí, per exemple, han apostat clarament per la mobilitat elèctrica.

En la seva proposta, el grup socialista preveu que el Pla Estratègic de Mobilitat Elèctrica consti dels següents eixos: vehicle elèctric, infraestructura de recàrrega, transport públic, promoció econòmica i eines d’incentivació i difusió. Dins dels eixos s’haurien d’incloure: els antecedents i estat actual, objectius, normatives d’aplicació, estratègies de renovació de la flota de vehicles, estratègies de recàrrega i classificació d’infraestructures de recàrrega.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlleti i rebràs la informació al teu correu electrònic
Política de privacitat
Banner 468 x 60 px