Endavant! 1945 | Hemeroteca

El PSC de Girona ret un homenatge als represaliats i exiliats per Franco

Els socialistes gironins han volgut retre homenatge als represaliats i exiliats per Franco el dia que el dictador ha estat exhumat de El Valle de los Caídos. Una vintena de socialistes han volgut acompanyar Lamuà i Camas a l’acte davant del Monument a l’Exili del poble de La Vajol. Lamuà ha dit que “avui celebrem el trasllat del cos de Franco del Valle de los Caídos com el gest simbòlic més gran de la història democràtica del nostre país”.

Lamuà també ha recordat que “els socialistes a Catalunya i a Espanya van patir els empresonaments, els assassinats i un exili ple de misèria, gana i patiments durant la nit més fosca que ha tingut aquest país. Ho vàrem fer al costat d’altres persones d’esquerres, republicanes o catalanistes. La democràcia a Espanya té el seu fonament més profund amb la democràcia de la II República. El sistema més reeixit que el país havia tingut en el moment d’iniciar La Transició. La Dictadura de Franco va trencar el sistema legal i, per tant, democràtic l’any 1936”.

El també primer secretari del PSC de comarques gironines ha afegit que “la Transició va ser un enorme esforç de cedir entre persones diferents per trobar un punt mig, on des d’una amplíssima majoria es va poder crear un poder constituent legitimat per fer una Constitució democràtica. El 87% a Espanya hi va votar favorablement i a Catalunya i a Girona va rebre el suport del 90% de la població. El final del Franquisme, d’aquesta manera, va obrir les portes de l’etapa més pròspera i oberta que ha tingut mai la història de Catalunya i d’Espanya”.

Per la seva part, el cap de llista al Senat, Ferran Camas, ha explicat que “avui s’obre un nou període que els espanyols mostrem al món que tenim un règim constitucional i una democràcia plenament consolidada” i ha afegit que “és important recordar a totes les víctimes del franquisme però sobretot recordar les idees que van defensar en aquell moment; la llibertat, la igualtat de les persones, l’empoderament i emancipació social de tothom. Els socialistes som hereus d’aquests valors i els que millor les podem defensar. La dictadura tot i el mal que va fer no va aconseguir que les idees que van defensar aquestes persones desapareguessin, nosaltres ens sentim responsables de continuar-les”.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlleti i rebràs la informació al teu correu electrònic
Política de privacitat
Banner 468 x 60 px