Endavant! 1945 | Hemeroteca

El PSC lamenta la manca de lideratge de la Diputació en la qüestió del deute amb Endesa per les famílies vulnerables després que Junts per Catalunya i ERC hagin votat en contra de la moció socialista i la CUP s’hagi abstingut

La presidenta del grup del PSC a la Diputació de Girona, Sílvia Paneque, ha criticat la postura dels grups de Junts per Catalunya, ERC i CUP a la Diputació, després que les dues primeres formacions s’hagin negat a donar suport avui a la moció del PSC sobre la resposta a Endesa pel deute de les famílies vulnerables i que la CUP s’hagi abstingut. “Encara que hi hagi una taula per tractar aquest tema en la que estan representades les diputacions catalanes, el que nosaltres reclamàvem era una taula de treball en la que poguessin estar integrats els municipis gironins per estar informats i acompanyats d’una manera propera per la Diputació”, ha afirmat Sílvia Paneque.

El grup socialista a la Diputació apostava perquè fos la institució qui liderés aquest tema a les comarques gironines, “per poder aportar als ajuntaments coordinació, proximitat i també transparència en relació a l’evolució del conveni que fa tres anys que està pendent entre la Generalitat i les companyies subministradores”, segons ha indicat Sílvia Paneque en el Ple celebrat avui.

Cal recordar que Endesa ha advertit a diversos ajuntaments aquest passat estiu que si no abonen abans del dia 1 d’octubre el 50 per cent dels imports acumulats corresponents a les factures de llars que no poden pagar la despesa de la llum, l’empresa podria procedir a tallar el subministrament als domicilis que tinguin deute. La presidenta del grup del PSC a la Diputació ha recordat que això “suposaria l’incompliment de la Llei 24/2015, que expressament estableix l’obligació de mantenir el servei en cas de l’existència d’informe de vulnerabilitat emès pels serveis socials”.

Paneque, a més, ha assenyalat que la carta amenaçadora d’Endesa ha arribat en un moment en el qual existeixen altres problemes amb la companyia, que “no ha estat tampoc capaç, per negligència pròpia, de garantir el servei que hauria de subministrar, ja que hi ha hagut talls de llum reiterats a barris de Blanes, Tossa, Lloret de Mar, Llagostera, Figueres i Girona”. “Segur que convenim que els Ajuntaments no poden permetre l’amenaça d’Endesa en cap cas i, en el moment que ens trobem, amb els dèficits mostrats per aquesta empresa, encara menys”, ha sentenciat la diputada socialista.

La moció socialista que ha estat rebutjada per Junts per Catalunya i ERC i que ha rebut l’abstenció de la CUP proposava “crear una taula de diàleg que pugui reunir-se de manera immediata en la qual estiguin representats els Ajuntaments, Consells Comarcals amb competència en Serveis Socials, la Generalitat i la pròpia Diputació, per tal d’abordar aquesta qüestió, establir posicions comuns i buscar solucions”. També demanava “Reclamar a la Generalitat que assumeixi la tasca de signar un conveni amb les companyies subministradores en relació a les situacions de pobresa energètica, així com la seva implicació en el pagament dels deutes, en la que es determini la quantia a abonar i el seu finançament”. Sílvia Paneque s’ha mostrat disposada a retirar el tercer punt de la moció, que preveia que es fes arribar una carta informativa als ajuntaments, perquè aquests ja han rebut una comunicació similar.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlleti i rebràs la informació al teu correu electrònic
Política de privacitat
Banner 468 x 60 px