Endavant! 1945 | Hemeroteca

El PSC denuncia l’estat de degradació de les instal·lacions de l’antiga Radio Liberty i reclama informació a les institucions per saber quina és la situació de la concessió a la Fundació Mar

El PSC de les comarques gironines ha alertat de l’estat de degradació en el que es troben les antigues instal·lacions de Radio Liberty, fins al punt de resultar perilloses per a les persones que hi puguin accedir. L’espai que l’emissora va ocupar durant diverses dècades de la Guerra Freda es troba actualment completament abandonat i amb el tancament perimetral deteriorat. Per això sovint hi ha gent que hi entra sense control, tot i el risc que això suposa.

Des del 2006, les instal·lacions de Radio Liberty són propietat de l’Estat, que les té cedides a la Generalitat de Catalunya per a la seva gestió sostenible, mitjançant un protocol de col·laboració. A la vegada, la Fundació Mar (privada) va sol·licitar el febrer del 2016 una concessió administrativa per fer un centre relacionat amb temes mediambientals, però aquest projecte no va prosperar. La tramitació d’aquesta concessió administrativa li corresponia a la Generalitat.

La portaveu del grup municipal del PSC de Pals, Marisol Perea, considera que després que hagin passat tres anys sense que s’hagi fet cap millora en les instal·lacions, probablement la concessió administrativa deu estar a punt de finalitzar i que ara és urgent abordar què és el que es pot fer, tant perquè les instal·lacions deixin de ser un punt perillós com per recuperar-les per al poble. Perea considera que “la situació de la seguretat és molt delicada, perquè sovint hi entra gent a dins per fer festes o accions artístiques, com una noia que va pintar un gran mural al sostre, sense tenir en compte que podria produir-se qualsevol accident”. Des del PSC de Pals reclamen “que l’espai es retorni al poble de Pals”. La proposta socialista passa per fer un museu de la Guerra Freda, així com altres espais museístics i espais municipals. També proposen que s’incideixi en la recuperació de les restes arqueològiques que s’han trobat i en la preservació de la zona dunar, en col·laboració amb el Parc Medes-Montgrí.

Davant d’aquesta situació, els diputats socialistes Marc Lamuà i Rafel Bruguera han adreçat tot un seguit de preguntes al govern de Madrid i al govern de la Generalitat, respectivament, amb la intenció de saber quin és exactament l’estat administratiu de la concessió i si hi ha consciència de la degradació de les instal·lacions.

En concret, el diputat al Congrés Marc Lamuà ha presentat una bateria de preguntes al Govern per saber si el ministeri de Transición Ecológica està al corrent de l’estat de deteriorament de les instal·lacions i si pot preguntar a la Generalitat “els motius pels quals les instal·lacions es troben en avançat estat de degradació, sense la deguda senyalització i tancament perimetral en condicions”. A més, Lamuà també reclama informació al ministeri sobre l’estat de la concessió sol·licitat per la Fundació Mar el febrer del 2016, recordant que “fins a dia d’avui no s’ha produït cap millora ni cap avenç en la rehabilitació de l’espai”.

Per la seva banda, el diputat al Parlament Rafel Bruguera també ha preguntat al Govern de la Generalitat si coneix l’estat de degradació de les instal·lacions, “quines accions urgents pensa dur a terme la Generalitat de Catalunya per revertir l’estat d’abandonament, de degradació generalitzat, de manca de senyalització i de tancament perimetral en condicions de les antigues instal·lacions”. A la vegada, Bruguera demana “en quina situació es troba la concessió sol·licitada per la Fundació Mar el febrer de 2016” i si el Govern “té constància del programa calendaritzat de l’actuació de la Fundació Mar per a la rehabilitació de les instal·lacions i l’espai de l’antiga Radio Liberty”.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlleti i rebràs la informació al teu correu electrònic
Política de privacitat
Banner 468 x 60 px