Endavant! 1945 | Hemeroteca

Jaume Collboni proposa un aval municipal ‘anti desnonament’

BARCELONA, 20/05/2019.- La alcaldesa de Barcelona, y candidata a la reelección por Barcelona en Comú, Ada Colau (c), junto a Anna Saliente (CUP (i) ), Albert Civit (JxCat) (d) , Ernest Maragall (ERC) (2d) y Jaume Collboni (PSC), y Ernest Maragall (ERC) (d) durante el debate electoral sobre la vivienda y modelo de ciudad entre los alcaldables por Barcelona. EFE/ Andreu Dalmau BARCELONA, 20/05/2019.- La alcaldesa de Barcelona, y candidata a la reelección por Barcelona en Comú, Ada Colau (c), junto a Anna Saliente (CUP (i) ), Albert Civit (JxCat) (d) , Ernest Maragall (ERC) (2d) y Jaume Collboni (PSC), y Ernest Maragall (ERC) (d) durante el debate electoral sobre la vivienda y modelo de ciudad entre los alcaldables por Barcelona. EFE/ Andreu Dalmau

El candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, proposa reduir la llista d’espera de la mesa d’emergències, - que actualment té més de 400 famílies pendents d’un allotjament d’emergència i que en alguns casos esperen fins a 21 mesos-, per una banda evitant que hi hagi més persones desnonades, i per una altra donant-los una solució el més ràpid possible. En aquest sentit, proposa que es creï un ‘aval anti desnonament’ perquè l’Ajuntament pugui actuar com avalador de persones en situació de vulnerabilitat, evitant el seu desnonament. Amb l’objectiu de frenar la crisi d’emergència habitacional, Collboni ha suggerit aquest dilluns “mesures preventives” com aquest aval i un fons de 15 milions d’euros per “subvencions reemborsables per impagament d’hipoteques”, així com “mesures pal·liatives” per permetre el reallotjament ràpid d’aquelles famílies que hagin estat desnonades i per reduir a zero els més de 400 casos que ara s’acumulen a la mesa d’emergència habitacional de la ciutat.

Durant el debat ‘Propostes d’habitatge i model de ciutat’, organitzat per diferents entitats relacionades amb l’habitatge a Barcelona, Jaume Collboni ha denunciat que “és evident que durant aquest període no s’han fet bé les coses en matèria d’habitatge” i ha situat aquesta qüestió com “el problema número ú a Barcelona”. Per l’alcaldable socialista, és moment de “donar sortides” i recuperar el consens que en aquesta matèria “va haver-hi durant el primer any d’aquest mandat”.

Sobre la regulació del preu del lloguer, Jaume Collboni es mostra a favor i assegura que “calen polítiques públiques per aconseguir una baixada dels preus de lloguer”. Abans de final d’any, ha avançat Collboni, “cal establir un mètode rigorós per calcular l’índex de preus de lloguer”, tal i com es contempla al Decret de mesures urgents en matèria d’habitatge aprovat recentment al Congrés dels Diputats, que inclou també l’ampliació dels contractes de lloguer de 3 a 5 anys, la limitació de la pujada anual a l’IPC i la limitació de clàusules abusives. El candidat del PSC Barcelona proposa que “cal establir un topall per zones”, de manera que aquells petits propietaris que fixin el preu del lloguer per sota del topall “tinguin desgravacions fiscals en l’IBI i en l’IRPF”. L’objectiu final d’aquesta mesura és “estimular que no es pugi el preu per sobre de l’índex de referència”.

L’alcaldable, que ha posat en valor la reforma del govern Sánchez del decret de la LAU (Llei d’Arrendaments Urbans) per “punxar la bombolla del preu del lloguer”, ha demanat més “humilitat i autocrítica” a Colau. “S’ha fet menys habitatges públics que mai, més de 40.000 famílies esperen un habitatge públic i el conveni de 300 per construir habitatges de cooperatives que l’Ajuntament va signar la FABV al 2015 s’ha incomplert”, ha recordat Collboni. “Aquí es venia amb una expectativa que no s’ha complert i no s’han resolt els problemes d’habitatge”, ha denunciat Jaume Collboni.

Qüestionat sobre com fer créixer l’habitatge públic a Barcelona, Jaume Collboni considera que la clau passa per “tornar a construir 1.000 habitatges públics per any, com ja es feia en el darrer mandat socialista a la ciutat”. El candidat del PSC, que reivindica que durant els primers anys de la democràcia els governs socialistes “van rehabilitar i dignificar molts barris de la ciutat en els quals es vivien en infrahabitatges”, considera que “ara cal crear i potenciar un parc de lloguer públic a Barcelona, tal i com ja vam començar a fer en el darrer mandat de Jordi Hereu”.

En aquesta línia, Collboni aposta per construir més habitatge que fins ara i treballarà per la implicació de la SAREB, que “durant els anys de govern del PP ha viscut allunyat del que passava als municipis”. “Amb el nou govern socialista a l’Estat podrem fer que la SAREB sigui més sensible a les necessitats dels Ajuntaments”, ha afirmat el candidat socialista.

Pel que fa a la normativa per a que els promotors privats reservin una part d’habitatge construït a habitatge assequible, Collboni es mostra a favor però recorda que és quelcom “que s’ha fet sempre a Barcelona i que, fins i tot, a zones de la ciutat com La Marina del Prat Vermell es reserva el 50%”. El candidat socialista adverteix, però, que aquesta mesura “no és la solució definitiva” i que, en tot cas, s’ha de fer amb totes les garanties jurídiques als promotors. “Fer-ho d’esquenes als promotors no té sentit perquè són els que construiran els habitatges”, ha subratllat l’alcaldable socialista. En aquesta línia, Collboni ha criticat també que la mesura “no estava al pla d’habitatge de Colau que es va consensuar i ha aparegut gràcies a la pressió des de les plataformes”.

Creixement turístic de qualitat En el darrer bloc del debat, dedicat al model turístic de futur per Barcelona, Jaume Collboni ha apostat per un “creixement qualitatiu”, descartant tant el creixement quantitatiu com, sobretot, el concepte de decreixement que altres formacions proposen. Collboni ha criticat que “el govern de la Generalitat s’ha oposat sempre a que Barcelona gestioni el 100% de la taxa turística”, quelcom que el candidat socialista reivindica per “invertir en cultura i en els barris on el turisme té un major impacte”.

Per l’alcaldable socialista “el turisme és una indústria important que genera molta ocupació i riquesa” però creu que aquest “ha d’estar al servei de la ciutat i no la ciutat al servei del turisme”. Així, Jaume Collboni considera que és necessari “desconcentrar” l’oferta turística “més enllà de Ciutat Vella i l’Eixample” i ha posat en valor la indústria hotelera i el PEUAT, al qual el PSC va donar suport, que permet el creixement als barris perifèrics de la ciutat.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlleti i rebràs la informació al teu correu electrònic
Política de privacitat
Banner 468 x 60 px