Endavant! 1945 | Hemeroteca

Jaume Collboni es compromet a una Barcelona amb “zero pobresa i zero emissions” pel 2030

El candidat socialista a l’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, s’ha compromès aquest dilluns a assolir l’objectiu de “zero pobresa i zero emissions” a la ciutat de Barcelona per a l’any 2030 com a culminació de l’Agenda 2030 de Nacions Unides. Així ho ha dit en el Dinar Cambra, organitzat per la Cambra de Barcelona i on l’alcaldable socialista ha estat presentat per l’Alta Comissionada per l’Agenda 2030, Cristina Gallach.

Jaume Collboni ha assegurat que aquest doble objectiu marcarà tota l’acció del govern municipal que encapçalarà a partir del 26M “perquè Barcelona es converteixi en un referent global del creixement inclusiu i la sostenibilitat”. Per assolir aquest objectiu, Collboni ha proposat als assistents a “ampliar la mirada” i pensar en “la tercera gran transformació de Barcelona de l’era democràtica”, després de les que van suposar els Jocs Olímpics de 1992 i el Fòrum de 2004.

Aquesta transformació succeirà en paral·lel a la preparació i organització de l’Expo Universal 2030. En aquest sentit, Jaume Collboni ha presentat les línies mestres del Dossier Tècnic de la Candidatura, elaborat per un equip liderat per Xavier Casas i on han participat també Juan Carlos Montiel, Joan Albert Dalmau, Ana Terrón, Joan Lluis Zafón, Mireia Belil i Jordi Garcia Brustenga.

Fer de Barcelona la ciutat seu de l’Expo Universal 2030 servirà, per un costat, per commemorar l’Expo Universal de 1929 i, per l’altre, fer de Barcelona un model de l’Agenda 2030 d’Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides i que lidera la pròpia Cristina Gallach des de l’Alt Comissionat.

Jaume Collboni ha assegurat que amb l’Expo Universal 2030 es volen assolir també tres objectius cabdals per a la ciutat de Barcelona. Per un costat, tornar a tenir un horitzó col·lectiu per a Barcelona amb una visió a llarg termini que pugui tornar a il·lusionar. En segon lloc, Collboni considera aquesta candidatura “una oportunitat per tornar a alinear els esforços de les tres institucions -Ajuntament, Generalitat i Estat- en un projecte comú”, l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030. En darrer lloc, Jaume Collboni vol que aquesta Expo Universal 2030 deixi un llegat a Barcelona en forma de transformació urbana, més habitatge construït i nous espais a la ciutat per a l’activitat econòmica i la cultura. “L’esdeveniment no deixa de ser una fita, l’aspecte important és el llegat”, ha puntualitzat.

Al mateix temps, el candidat socialista ha assenyalat que l’Expo Universal 2030 serà l’oportunitat per a rellançar Barcelona al món davant l’amenaça d’una certa decadència per culpa del “mal govern i el conflicte polític del procés que la ciutat ha patit en els últims quatre anys”.

El llegat de l’Expo Universal 2030

Amb l’objectiu que l’Expo Universal 2030 deixi un llegat a la ciutat, la transformació de la ciutat se centrarà en “noves infraestructures pel medi ambient i per a l’activitat econòmica i la cultura”. No en va, l’exposició es desenvoluparà sota el títol ‘Metròpolis i Desenvolupament Sostenible’ i abordarà, entre d’altres qüestions, l’exercici de la igualtat, les respostes urbanes als canvis mediambientals, l’economia digital i la cultura a les societats inclusives.

Del recinte firal endins, es construiran nous pavellons per a que Fira Barcelona pugui seguir acollint congressos de primer nivell al centre de la ciutat. Es remodelarà també el Pavelló Victoria Eugènia i Carles III per encabir-hi un nou centre expositiu que aculli el circuit internacional de grans exposicions, donant sentit a la “muntanya dels Museus”. “Vull que Montjuïc es converteixi en un nou centre expositiu internacional capaç de competir amb les grans capitals europees”, ha manifestat l’alcaldable socialista per a contribuir també canviar el model turístic de Barcelona i vincular-lo a la cultura.

Agenda Barcelona

Amb l’objectiu d’organitzar l’Expo Universal 2030 i d’assolir la pobresa zero i emissions zero per al mateix any, Jaume Collboni vol acordar en els 100 primers dies de mandat una ‘Agenda Barcelona’ amb el govern socialista de Pedro Sánchez que inclogui com a prioritats infraestructures de mobilitat com la finalització de la L9 (amb implicació de l’Estat), l’ampliació de la L2 per Montjuïc i fins la Zona Franca i l’ampliació de la xarxa de Rodalies. “Perquè les infraestructures de transport ferroviari són la millor eina contra les emissions de CO2”, ha expressat el candidat socialista. Aquestes infraestructures són, a la vegada, una potent eina al servei de la competitivitat econòmica de tot el territori metropolità.

També seran prioritàries actuacions, totes elles amb criteris de desenvolupament sostenible, com la construcció de nous habitatges socials i rehabilitacions, el desenvolupament pendent del 22@ Nord al PobleNou i la Transformació del Parc de la Ciutadella en el major Parc de Recerca i Ciència urbà d’Europa. Tota aquesta transformació estarà “al servei d’un doble objectiu: pobresa zero i emissions zero”, ha insistit Collboni.

Jaume Collboni ha fet especial èmfasi en que “sense creació de riquesa, no hi ha lluita contra la pobresa ni redistribució possible”. És per això que l’alcaldable del PSC Barcelona ha subratllat la necessitat que Barcelona torni a ser una ciutat amiga de l’economia i posi la vida fàcil als emprenedors i autònoms. “No pot ser que un emprenedor, abans fins i tot de factura, hagi de pagar ja un impost”, ha esmentat en referència a l’Impost d’Inici d’Activitat que el candidat socialista s’ha compromés a eliminar.

No dividir el vot del canvi

Pel que fa a l’elecció del proper 26M, Jaume Collboni ha insistit en el fet que el que decidiran el barcelonins/es serà “o més procés o més Barcelona”. Tal com ha recordat, les eleccions del 28A van deixar dos guanyadors a la ciutat de Barcelona, PSC i ERC. Per això, avisa l’electorat que el 26M es pot escollir “una Esquerra Republicana que farà de Barcelona una trinxera o un PSC perquè tornem a ser Barcelona”. Durant el col·loqui posterior a la seva intervenció, Collboni ha recordat que ha demanat un ‘cara a cara’ al candidat d’ERC i que aquest ho ha declinat.

Collboni, que ha demanat “centrar-nos en els problemes de la gent” i passar pàgina tant del procés com del mandat de Colau alerta del “acord que es veu venir entre ERC i el partit de la senyora Colau”. El candidat socialista a Barcelona afirma que serà Alcalde després del 26M i demana “no fragmentar el suport del canvi” i concentrar-lo “en l’opció que ha donat els millors alcaldes de Barcelona”. Per l’alcaldable, “només si el PSC té majoria amplia es podrà fer el canvi que Barcelona necessita”.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlleti i rebràs la informació al teu correu electrònic
Política de privacitat
Banner 468 x 60 px