Endavant! 1945 | Hemeroteca

Jaume Collboni repta Ernest Maragall a un ‘cara a cara’

El candidat del PSC Barcelona a l’alcaldia, Jaume Collboni / PSC El candidat del PSC Barcelona a l’alcaldia, Jaume Collboni / PSC

El candidat del PSC Barcelona a l’alcaldia, Jaume Collboni, ha instat a qui serà el seu rival a les eleccions municipals del 26M, Ernest Maragall, a fer un ‘cara a cara’ on contraposar les diferents visions de Barcelona. Durant una intervenció aquest dijous al dinar-col·loqui organitzat per Barcelona Tribuna, el candidat socialista ha definit els comicis del 26M com una elecció entre “o fer de Barcelona una trinxera de l’independentisme amb Ernest Maragall o que Barcelona torni a ser Barcelona amb els socialistes”.

Les eleccions del passat 28A mostren, segons Jaume Collboni, “que a Barcelona hi ha dues forces polítiques que es disputaran l’alcaldia” i ha diferenciat clarament entre un projecte, el d’ERC, “que vol convertir Barcelona en un camp de batalla més del procés” o el projecte del PSC que Collboni encapçala, que “vol fer que Barcelona torni a ser Barcelona”. En aquest sentit, Collboni ha emplaçat el seu rival a confrontar visions i s’ha presentat com l’única opció que “posa al centre de les prioritats els reptes dels barcelonins i barcelonines”.

Amb aquest objectiu de posar “a les persones al centre de tot”, Jaume Collboni ha anunciat que una dels compromisos que, com alcalde, emprendrà durant els 100 primers dies de mandat serà la de proposar al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, una ‘Agenda Barcelona’. “Aquesta agenda serà un compromís per implicar al govern d’Espanya i afrontar junts els principals reptes de la ciutat”, ha descrit Collboni. L’alcaldable ha detallat que aquesta Agenda servirà per abordar tres reptes: en primer lloc, les infraestructures i la competitivitat econòmica.

L’alcaldable s’ha compromès a finalitzar infraestructures pendents com l’L9 i abordar qüestions com les necessitats de Rodalies i l’habitatge, entre d’altres; en segon lloc, la bicapitalitat cultural, per afiançar-la i “dotar Barcelona dels equipaments culturals necessaris”; i en tercer lloc, la celebració a Barcelona de l’Expo Universal 2030, que tindran com a centre els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 i que requerirà el compromís del govern d’Espanya”.

Aquesta ‘Agenda Barcelona’ és quelcom que “que convé tant a Barcelona com a Espanya. Perquè invertir en la competitivitat de Barcelona és fer-ho en la competitivitat d’Espanya”, ha argumentat l’alcaldable socialista, qui ha expressat que “el que és bo per Barcelona és bo per Catalunya, i el que és bo per Catalunya és bo per Espanya”. Ha recordat, a més, que aquest tipus d’acords “ja es donen a d’altres països com el Regne Unit, on l’executiu central ha emprés un procés de devolution cap a les àrees metropolitanes”. “Perquè el futur són les àrees metropolitanes”, ha esmentat durant el seu discurs.

La Barcelona de Jaume Collboni

Més enllà de la dicotomia entre més procés o més Barcelona, els resultats del passat 28A també reforcen el fet que “els socialistes hem tornat”, tal com sosté Collboni. Els socialistes tornen, en paraules de l’alcaldable, “per ser útils a la ciutat i també al conjunt del país i per evitar que Barcelona quedi atrapada en l’artefacte del procés”.

Per Collboni, Barcelona “no pot viure per sempre de la inèrcia dels bons governs socialistes” i considera que actualment la ciutat viu “un moment crític” tal com demostra el darrer baròmetre municipal. Per fer front a això, el candidat socialista ha exposat durant el seu discurs un model de ciutat basat en cinc grans prioritats.

D’una banda, la Barcelona que Jaume Collboni vol impulsar com alcalde es basa en una visió metropolitana, “perquè la Barcelona real és la Barcelona metropolitana”. Així, l’alcaldable creu necessari “ampliar l’Àrea Metropolitana saltant els ‘vallesos’”, sumant així el 60% de la població catalana i el 70% del seu PIB. També vol que l’Àrea Metropolitana amplii les seves competències perquè “tots els reptes de Barcelona són reptes metropolitans”.

La cohesió social, centrada en la lluita contra les desigualtat i la precarietat, és el segon eix d’aquesta visió de ciutat. Després de mencionar que el 19% de la població de Barcelona viu sota el llindar de la pobresa, l’alcaldable que la pobresa infantil, la seguretat i l’habitatge seran temes cabdals per al seu executiu municipal. Així, s’ha compromès a ampliar en 1.000 agents el cos de la Guàrdia Urbana i ha citat al número 3 de la seva candidatura l’exregidor i exdirector dels Mossos d’Esquadra Albert Batlle, com la millor garantia per a la seguretat de la ciutat. Pel que fa a l’habitatge, Collboni ha insistit que “cal reactivar la màquina de crear habitatge, tant públic com privat” i ha enfatitzat que mentre Colau ha construït poc més de 800 habitatges públics, durant el darrer mandat socialista es van fer 4.000.

En tercer lloc, el model de ciutat presentat per Jaume Collboni pivotarà en el dinamisme econòmic. “Barcelona ha de ser amiga de l’economia”, ha argumentat el candidat socialista, que ha avançat que durant la campanya presentarà el pla ‘Barcelona Fàcil’, amb diferents mesures -com l’eliminació de la taxa d’inici d’activitat- per posar les coses fàcils als emprenedors i autònoms.

“Vull que la cultura ens singularitzi al món”. D’aquesta manera ha subratllat Collboni la importància que la cultura ha de tenir per Barcelona. La cultura ha de ser senyal d’identitat de la ciutat i, per això, Jaume Collboni proposa la creació de noves centralitats culturals, com ho seran la zona de Glòries o la de Montjüic.

El canvi climàtic, “un dels majors reptes als quals s’enfronta el nostre planeta”, és també un dels cinc eixos sobre els quals pivota la visió de ciutat del candidat socialista. Després d’aplaudir la lluita de no pocs joves arreu del món que cada divendres demanen mesures concretes contra el canvi climàtic, Collboni ha recordat que vol una Barcelona líder en la lluita contra el repte climàtic i en favor del creixement sostenible.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlleti i rebràs la informació al teu correu electrònic
Política de privacitat
Banner 468 x 60 px