Endavant! 1945 | Hemeroteca

L'Hospitalet instal·larà nous ascensors a 66 blocs de pisos al barri de Bellvitge

L'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat posarà en marxa un pla per instal·lar nous ascensors en blocs de pisos del barri de Bellvitge. Durant la seva conferència anual celebrada aquest dimarts, l'alcaldessa del municipi, Núria Marín, ha explicat que s'actuarà en 66 blocs construïts els anys 60 on l'ascensor no s'atura al mateix replà, sinó que ho fa uns esglaons amunt o avall dificultant el dia a dia de molts veïns. Impulsat junt amb el Consorci Metropolità de l'Habitatge, que cobrirà el 30% del cost, i el Banc Europeu d'Inversions, el pla contempla diferents línies d'ajuts per aquelles famílies que no puguin pagar les millores. Un altre dels projectes anunciats durant la conferència ha estat la construcció d'una "nova plaça Europa" al nord de la ciutat, concretament a la zona al voltant de Can Rigal, que s'articularà al voltant d'un nou complex esportiu i del futur Nou Hospital General.

Des de l'hotel Hesperia Tower de la Gran Via, on aquest any s'ha celebrat la conferència anual que ha portat per títol 'Quan l'Hospitalet decideix ser agosarada', Marín ha fet una valoració positiva de l'últim any perquè ha permès posar en marxa projectes llargament reivindicats com el soterrament de les vies del tren al seu pas per la ciutat, la instal·lació d'ascensors a l'estació de Bellvitge o la segona fase de la remodelació de la Gran Via. També ha destacat els 57 MEUR compromesos per la Generalitat per a la construcció dels nous centres d’atenció primària a Santa Eulàlia, a la Florida i a Sant Josep; la remodelació del CAP del Centre i la construcció d’un nou CUAP a l’avinguda de la Fabregada, davant de la Farga, juntament amb el futur CAP de Sant Josep. "Les coses en aquesta ciutat costen molt de fer, però quan treballem plegats tot surt", ha celebrat durant una reunió prèvia amb periodistes.

Tot i la posada en marxa d'aquests projectes, Marín ha deixat clar que encara queda molta feina a fer per seguir transformant la segona ciutat de Catalunya. Un dels objectius prioritaris, com ha destacat, serà posar en marxa el pla per millorar l'accessibilitat i l'eficiència dels blocs de pisos del barri de Bellvitge. L'alcaldessa ha explicat que el Consorci Metropolità de l'Habitatge, a banda de finançar un 30% del cost de les obres a fons perdut, licitarà i farà les obres i que el consistori jugarà un paper de "facilitador" obrint una oficina on cada veí pugui trobar la millor fórmula per afrontar el cost de les obres. En aquest sentit, el Banc Europeu d'Inversions generarà crèdits a interès zero per a les famílies que vulguin finançar les obres i l'ajuntament estudia fer-se càrrec del cost d'aquelles que de cap manera puguin afrontar la despesa i recuperar els diners quan el propietari es vengui el pis o el cedeixi en herència.

Marín també ha confirmat que el projecte ja s'ha explicat als veïns i que ,tot i reconèixer que es fa difícil parlar de terminis, confia que en dos o tres anys el primer edifici estigui enllestit i que a partir d'aquí tot sigui més àgil.

Pel que fa a la solució tècnica per la que s'optarà, l'alcaldessa ha dit que encara s'ha d'estudiar però que s'optarà per la "més econòmica i còmode pels veïns". Entre les opcions que ha apuntat hi ha la de fer l'interior dels blocs nou o la de construir els nous ascensors a l'exterior, per exemple.

"Nova plaça Europa" al sector de Can Rigal

Núria Marín també ha explicat que el consistori vol crear "un nou pol d'atracció econòmica" al sector de Can Rigal, al barri de Pubilla Cases, transformant la zona al voltant d'un nou complex esportiu i el nou Hospital General. Tot i que no n'ha avançat les línies mestres, l'alcaldessa ha destacat que l'objectiu és crear una "nova plaça Europa" que sigui capaç d'atreure noves iniciatives que lliguin esport, salut i formació, turisme i investigació i que en breu s'obrirà un concurs d'idees internacional per anar perfilant el seu disseny. El nou pla substituirà el projectat els anys 90 i que la crisi econòmica va deixar en un calaix.

Sobre el nou Hospital General, Marín ha lamentat que actualment molts veïns de la ciutat han de marxar a municipis veïns per ser tractats perquè l'actual centre de la Creu Roja ha quedat obsolet. Aquí, l'alcaldessa ha reclamat a la conselleria de Salut que marqui una data per construir el nou equipament perquè els veïns de l'Hospitalet "tenen dret a rebre assistència hospitalària de qualitat a la nostra ciutat".

Reclama una AMB forta

En clau més política, Núria Marín ha destacat que l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha fet i està fent molt bona feina, però ha deixat clar que si vol fer front als reptes de futur i seguir sent competitiva cal que faci "un pas endavant" per assumir més competències i donar una resposta unitària a conflictes globals com ara l'habitatge. "En un món en el qual les àrees i les regions metropolitanes se situen en el centre de l’economia, la de Barcelona ha de superar ser només un instrument per mancomunar serveis. Hem de superar la simple funcionalitat administrativa, i per això cal capacitat de decisió i recursos".

Per aconseguir tot això, Marín ha reclamat que la Constitució reconegui les regions i les àrees metropolitanes com ja passa en altres països i ha anat més enllà proposant que la presidència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona sigui escollida directament per la ciutadania. "Els ciutadans haurien d'escollir un alcalde d'alcaldes", ha afegit.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlleti i rebràs la informació al teu correu electrònic
Política de privacitat
Banner 468 x 60 px