Endavant! 1945 | Hemeroteca

Batet diu que no veu "prioritari" canviar el model d'Estat perquè el "caràcter simbòlic" del Rei està "ben reconegut"

La cap de llista del PSC al 28-A, Meritxell Batet, ha dit en una roda de premsa a l'ACN que canviar el model d'Estat "no és una prioritat" per als socialistes i que el "caràcter simbòlic" del rei Felip VI està "ben reconegut" a la Constitució. Després que ERC i En Comú Podem hagin posat damunt la taula un referèndum sobre la monarquia, Batet ha considerat que els ciutadans "tenen molts altres problemes reals". D'altra banda, ha defensat que el context actual a Espanya fa que el projecte socialista se centri en el reforç de l'autogovern i que no plantegin en el programa electoral la reforma d'un estat federal, a la qual no han renunciat, segons Batet. Per a la candidata socialista, al 28-A es decideix si el futur govern espanyol és "de dretes" o si està presidit per Pedro Sánchez.

Preguntada pel referèndum sobre la monarquia que proposen els comuns i els republicans, a més del d'autodeterminació, la ministra ha valorat que, tot i que els referèndums estan "previstos" a la Constitució i a l'Estatut, el caràcter simbòlic del Rei està "ben reconegut". Batet ha apuntat que la Constitució, que inclou la figura del monarca, respon a un consens que va obtenir el suport majoritari, tot i que ha admès que "segur que van renunciar a algunes coses". "No expressa el programa d'un partit polític i aquesta és la seva grandesa", ha afegit.

En les 110 mesures que ha presentat el PSOE, i a les quals s'ha sumat el PSC, no fa referència al concepte de reforma federal. Per Batet, les mesures s'han constituït "d'acord amb un context", que és el de l'autogovern. La candidata ha garantit que els socialistes no han descartat la reforma federal però que ara hi ha una "conjuntura" i cal "fer-hi front i donar resposta". Ho ha exemplificat dient que JxCat i ERC tampoc duen la independència en el programa. "No hi renuncien però decideixen configurar-ho amb altres paràmetres", ha dit. Batet ha insistit que el que està en joc el 2019 és "quin govern d'Espanya volem".

Durant la roda de premsa, Batet ha reiterat que l'objectiu del PSC és guanyar les eleccions i poder governar amb una majoria àmplia per comptar amb un govern monocolor "però parlant amb tothom". La candidata ha reivindicat que els socialistes són els que més "mereixen obtenir el suport suficient" perquè és el qui "ha treballat més i posar damunt la taula solucions".

Sobre les posicions dels líders de JxCat i ERC de no fixar línies vermelles per a una investidura a Sánchez, Batet els ha reclamat "fets i no paraules". La candidata és escèptica sobre aquest suport perquè "fins ara hi havia un govern de Pedro Sánchez amb uns pressupostos de l'Estat que van deixar tombar fent pinça amb la dreta".

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlleti i rebràs la informació al teu correu electrònic
Política de privacitat
Banner 468 x 60 px