Endavant! 1945 | Hemeroteca

El PSC de Girona reivindica el catalanisme inclusiu amb Sílvia Paneque, Isidre Molas i Antoni Puigverd

La portaveu dels socialistes de Girona, Sílvia Paneque, ha reivindicat “el catalanisme com a projecte col·lectiu que inclou a tots els catalans i catalanes i que té com a claus de volta el respecte dels consensos bàsics a Catalunya”. La socialista ha volgut subratllar, entre aquests elements que havien estat altíssimament compartits, que “han estat i són particularment importants els valors cívics vinculats al respecte a les institucions, als procediments, als deures i els límits que té i ha de tenir la política”. Per a Sílvia Paneque, “un govern compromès amb el conjunt de la ciutadania i respectuós amb els límits que estableixen l’Estatut i la Constitució és la millor garantir per tornar a fer una Catalunya forta”.

Isidre Molas ha recordat que Convergència Socialista va ser un partit que es va comprometre a fer un sol partit socialista català i que, durant els anys de la Transició a Catalunya, hi hagué un ampli consens per posar-se d’acord entre polítics molt diferents, entre els quals ha destacat la figura del president Josep Tarradellas. Molas també ha reflexionat sobre l’impuls federalista que hi va haver a Catalunya i a Espanya durant els primers anys de la democràcia. Ha reivindicat, en aquest sentit, que el catalanisme del PSC sempre ha tingut un motor federal. Ha volgut acabar que el federalisme comença i té un element clau en els ajuntaments i que coopera fraternalment amb els pobles d’Espanya i té voluntat de consolidar-se a Europa. L’historiador ha anat desgranant un seguit d’episodis importants dels primers anys democràtics a Catalunya i ha unit aquells valors primers a Catalunya per continuar treballant incansablement per un federalisme veritable des dels municipis fins a Europa.

Antoni Puigverd, en primer lloc, ha recordat que Isidre Molas ha estat i és un mestre per al poeta gironí i ha agraït el convit a la portaveu socialista Sílvia Paneque. Puigverd ha explicat que recorda de l’època de Convergència Socialista un aprenentatge que era “voler un país complet”. La paraula “Convergència”, segons Puigverd, havia estat escollida, precisament, per reivindicar un país de tots i totes. Ha admès que uns pocs anys després, Jordi Pujol va utilitzar aquest mateix terme. L’escriptor ha fet memòria que el PSC, durant aquells primers anys d’il·lusió de la democràcia, va aconseguir captar totes les persones que havien estat actives i compromeses amb el civisme, Catalunya i la democràcia. Puigverd ha admès que el PSC ha governat Catalunya i Girona i ha aconseguit reeixir en projectes molt importants i, a la vegada, ha manifestat que el millor socialista català ha estat, precisament, el que aconsegueix reunir persones vinculades al teixit social del territori i a l’activisme catalanista i democràtic.

El cartell de 40 anys del PSC ha estat situat a un costat de la taula de conferenciants i a l’altra una gran senyera catalana. Isidre Molas i Antoni Puigverd han reivindicat aquest passat divendres a la tarda un temps on els catalans i catalanes, d’orígens i de cultures diferents, van lluitar conjuntament per a la democràcia com un sol poble. La portaveu dels socialistes de Girona, Sílvia Paneque, ha conclòs que “el passat és un poderós instrument de futur, si els catalans i catalanes som capaços d’aprendre dels millors èxits col·lectius que hem estat capaços d’aconseguir junts”. I ha reivindicat fermesa per defensar les institucions catalanes i el seu funcionament adequat a les lleis catalanes i la concòrdia per poder avançar per mitjà de polítiques que vulguin governar i vulguin crear progrés.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlleti i rebràs la informació al teu correu electrònic
Política de privacitat
Banner 468 x 60 px