Slider
Logo Endavant

Diari dels i de les socialistes de Catalunya

L’Endavant va ser l’òrgan del Moviment Socialista de Catalunya des de 1945 a 1968, publicat successivament a Perpignan, Paris i Toulouse. A partir el seu número 2 va incorporar el lema “Federació, Democràcia, Socialisme”, que es va mantenir fins el darrer número d’aquella primera etapa. El Moviment Socialista de Catalunya va ser fundat simultàniament el gener de 1945 a Tolosa de Llenguadoc, Mèxic i, clandestinament, a Catalunya. Va ser un dels antecedents històrics de l’actual Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE). Altres partits socialistes han tingut també òrgans d’expressió amb el nom Endavant, com el Vorwärts alemany, fundat el 1876, i l’Avanti! italià, fundat el 1896. El PSC va recuperar la capçalera de l’Endavant el 1987, i amb el temps li va afegir un signe d’exclamació al final.

En la darrera etapa, l’Endavant! combinava una edició impresa amb una pàgina web. El 2019 volem donar-li a l’Endavant! un caràcter eminentment digital amb la voluntat d’esdevenir un veritable diari online. Aquest objectiu només reeixirà si el partit en el seu conjunt el fa seu, proporcionant notícies i articles que donin una visió panoràmica de la nostra organització, de la vida local, de la nostra presència institucional i de les nostres iniciatives i propostes. Però l’Endavant! no vol ser una iniciativa dels i de les socialistes que s’adreça només als i a les socialistes, volem ser una finestra al món progressista i de les esquerres, amb una visió local, catalana, espanyola, europea i internacional. El repte és immens, però és el que pertoca en aquesta era de la informació i la comunicació. Un repte que, lògicament, té també com a destinatàries naturals les xarxes socials, a través de les quals volem facilitar la difusió dels seus continguts. Endavant, socialistes!

Miquel Iceta Llorens
Primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE)

  1. Qui som
  2. Història
  3. Hemeroteca
Portada
Consell de Redacció:
Meritxell Batet
Laia Bonet
Enric Casas
Carles Cuerva
David Donaire
Bego Floria
Pol Gibert
Sònia Guerra
Salvador Illa
Mònica Lafuente
Javi López
Joan Francesc Marco
Tomás Morales
Esther Niubó
Sílvia Paneque
Eduard Rivas
Anna Maria Sendra
Kiko de la Torre

ENDAVANT

(1945 - 1968)


Endavant fou la revista dels socialistes catalans gairebé durant vint-i-tres anys, des de 1945 fins 1968. El primer número va aparèixer a Tolosa de Llenguadoc el 24 de febrer de 1945 com a portaveu d’una nova formació política, el Moviment Socialista de Catalunya, que es convertiria en un dels protagonistes més constants de la lluita contra la dictadura franquista. El darrer, el 156, aparegué el maig de 1968. El lema que incorporà la publicació a partir del número 2, Federació, Democràcia, Socialisme, ¡ que es mantingué fins al darrer número, constituí una definició dels objectius polítics que perseguia.

A l’origen, el Moviment fou una proposta intuïtiva de Josep Rovira, un dels líders històrics del Partit Obrer d’Unificació Marxista, amb la qual pretenia superar l’impasse en què es trobava aquesta organització i convertir-la en el motor de la reconstrucció del socialisme català, que havia desaparegut des de la identificació del Partit Socialista Unificat de Catalunya amb el comunisme. El PSUC s’havia constituït el juliol de 1936, als primers dies de la Guerra Civil, per la fusió de les dues organitzacions socialistes, la Federació Catalana del PSOE i la Unió Socialista de Catalunya, amb l’organització catalana del Partido Comunista ¡ el Partit Català Proletari, un petit grup que havia evolucionat des d’Estat Català cap al leninisme.


Llegiu-ne més

Portadas
Endavant (1945 - 1968)
La revista Endavant, que fou editada a França pel Moviment Socialista de Catalunya entre 1945 i 1968, sota la direcció gairebé durant vint anys de Josep Pallach.
Endavant va ser la publicació que durant més temps i sota el tríptic "Federació, Democràcia, Socialisme" expressà l'opinió del socialisme català, en l'etapa en què aquest es trobava en la clandestinitat o en l'exili.
La present publicació és un homenatge a l'esforç de tots aquells que amb la seva constància en la defensa de les llibertats van mantenir la dignitat de tot un poble.
El nostre agraïment a tots ells i a les persones que han fet possible la realització d'aquesta edició, en especial el Programa per el Memorial Democràtic del Departament de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya pel suport rebut i a Joan Soler, qui la reuní i conservà al llarg de molts anys fins que en féu donació a l'Arxiu de la Fundació.

Descarregar la versió digital de la primera etapa (1945 - 1968)

Cercar continguts en la versió digital actual

Slider
Endavant

Estimo, com tots vostès, Catalunya; estimo la seva gent, estimo el nostre poble, la nostra terra, i voldria dir a tots els diputats i diputades que sempre seré fidel a les meves conviccions més profundes per fer d'aquest, el nostre país, Catalunya, el més lliure possible, el més tolerant i el més solidari.

Joan Reventós i Carner
Endavant

Penso que a la vida social i política s'han de tenir pocs valors, però molt sòlids, i que un cop adoptats a l'adolescència més madura s'ha de procurar no modificar-los amb el pas del temps més que quan els fets ens portin a modificar-los globalment.

Ernest Lluch i Martín
Endavant

Para alcanzar más leyes en favor de la igualdad se necesitan a las mujeres hablando en la vida pública y eso sólo lo podemos alcanzar afianzando la educación y el liderazgo de la mujer.

Carme Chacón Piqueras
email: info@endavant.info
tel. +34 934 955 400
Pallars, 191
08005 Barcelona