Endavant! 1945 | Hemeroteca

L'IPC baixa set dècimes al maig a Catalunya i se situa en l'1%

 Una pila de bitllets amb una torre de monedes d'euro al centre/ACN Una pila de bitllets amb una torre de monedes d'euro al centre/ACN

L'Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya es va situar en l'1% al maig, set dècimes menys que la xifra interanual de l'abril, segons ha informat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE). D'aquesta manera, l'IPC baixa després de tres mesos consecutius de pujades.

Pel que fa a la variació mensual, els preus van pujar un 0,2%, amb lleugeres pujades i alguna baixada per tipologies, a excepció dels del vestit i el calçat que van pujar un 3,1%.

Al conjunt de l'Estat, l'IPC interanual es va situar en l'1,5%, set dècimes menys que el mes anterior.

D'entre les baixades, la més destacada va ser la del 8% en paquets turístics, tenint en compte que a l'abril es va celebrar la Setmana Santa.

En aquest mateix àmbit, els serveis d'allotjament van registrar un increment de preus del 6,7% mensual i del 6,3% interanual.

En un mes de pujades moderades, destaca també l'increment en vestit (3,2%), calçat (2,7%), equips de telefonia i fax (1,8%) i articles tèxtils per a la llar (1,6%).

Els carburants pugen un 1,1% respecte al mes anterior però un 2,9% en comparació amb el mateix mes de l'any anterior.

En canvi, baixen els preus al transport (-1,3% mensual) i al sector d'electricitat, gas i altres combustibles, àmbit on la reducció va ser de l'1,1% en comparació amb el mes anterior i de l'1,9% en relació amb el mateix mes del 2018.

Al conjunt de l'Estat, els grups que han influït en la moderació de la pujada de preus són l'habitatge i el transport, amb una taxa anual que es va situar en l'1,8%, gairebé un punt i mig menys que el mes anterior.

També hi influeixen la reducció de preus en oci i cultura (-1,2%) i l'increment moderat en aliments i begudes no alcohòliques (0,5%), ja que la fruita va pujar menys de preu que l'any anterior.

Per comunitats, els preus van pujar arreu a excepció de Melilla (-0,7%) i va ser Navarra la que va registrar un major increment (1,3%).

Per contra, la taxa anual de creixement més baixa es va donar a les Illes Canàries (0,2%).

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlleti i rebràs la informació al teu correu electrònic
Política de privacitat
Banner 468 x 60 px