Endavant! 1945 | Hemeroteca

El CAEM de la Universitat de Lleida treu a la llum un nu inèdit de Joaquim Sunyer

 Imatge de l'obra inèdita amb un nu femení assegut, que el CAEM de la UdL ha atribuït al pintor noucentista Joaquim Sunyer/ACN Imatge de l'obra inèdita amb un nu femení assegut, que el CAEM de la UdL ha atribuït al pintor noucentista Joaquim Sunyer/ACN

Els experts del Centre d'Art d'Època Moderna (CAEM) de la Universitat de Lleida (UdL) han certificat l'autoria d'una obra inèdita del pintor Joaquim Sunyer (Sitges 1874-1956), el representant més emblemàtic del Noucentisme pictòric català, juntament amb Torres Garcia i Xavier Nogués.

Es tracta d'un nu femení assegut de 1936 que s'inscriu en la segona i definitiva etapa pictòrica de Sunyer, un estil madur, plàcid i equilibrat arrelat a la Mediterrània que caracteritzà l'escola noucentista.

L'oli sobre llenç, de 91,5 x 72,7 centímetres (sense marc) i en magnífic estat de conservació, porta la signatura del pintor barceloní, segons informa la UdL.

Els investigadors del CAEM Ximo Company i Anna Pedret, que han fet l'anàlisi d'aquesta obra inèdita, han trigat més de cinc mesos, per determinar i certificar-ne l'autoria.

Les proves tècniques efectuades al llenç inclouen inspecció organolèptica, fotografia digital HD mitjançant llum difusa reflectida de l'espectre lumínic visible, microfotografia digital amb llum difusa reflectida, fotografia infraroja, fluorescència visible induïda per ultraviolada (UVF 365 nm) i microscòpia.

L'obra exhibeix un dibuix "vibrant i sensual, realitzat amb una gran soltesa que evidencia la prodigiosa mà d'un artista experimentat que copia del natural i que, amb poques línies encaixa el cos i l'expressió de la jove", segons els investigadors.

Els tocs de llum, amb un blanc pur, han estat aplicats en l'última addició de pintura, la qual cosa suposa, afirmen els experts, que l'artista va construir primer les ombres i els tons mitjans per després afegir els punts de llum.

Les ombres apareixen remarcades al maluc i a la cuixa dreta amb una pinzellada més opaca i fina; de la mateixa manera, s'ha realitzat un contorn més definit de la figura en els braços, cintura i cames.

El cabell està construït mitjançant la superposició de diferents tonalitats, encara que en aquest cas s'ha recorregut a una superposició de taques pictòriques, més enllà de les recurrents pinzellades en ziga-zaga, segons els investigadors del CAEM de la UdL.

Segons Ximo Company, "segurament estem davant del nu més adult, refinat, atractiu, de l'extens catàleg pictòric de Joaquim Sunyer".

"Una indiscutible obra mestra de la pintura catalana de la primera meitat del segle XX", conclou el professor de la UdL.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlleti i rebràs la informació al teu correu electrònic
Política de privacitat
Banner 468 x 60 px