Endavant! 1945 | Hemeroteca

El festival de cinema Clam girarà entorn de la diversitat i la defensa de la igualtat d'oportunitats

Els organitzadors del festival Clam./ACN Els organitzadors del festival Clam./ACN

El Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, el Clam, arriba aquest mes de maig a la seva setzena edició amb forces novetats.

La més destacada és que abandona la temàtica única, de manera que tindrà la diversitat i la defensa de la igualtat d'oportunitats com a principals eixos temàtics. A banda de Navarcles i Manresa, Sallent acollirà algunes de les projeccions. A més, segons ha destacat el seu director, Serafí Vallecillos, guanyarà en qualitat, tant en films com en les activitats.

Vallecillos ha presentat aquesta tarda les novetats d'aquesta edició, que arrencarà el proper 3 de maig i es perllongarà fins el dia 12. Com a principal distintiu, ha subratllat, hi ha que renuncia a una única temàtica i se n'abordaran vàries. Els principals eixos dels films i les activitats paral·leles, ha concretat, seran la diversitat –des d'origen a orientacions sexuals- i la promoció de la igualtat d'oportunitats. Serà un festival, ha afegit, "que creixerà en qualitat", tant en les projeccions com en les activitats paral·leles.

Una altra de les novetats de l'edició serà la incorporació d'una taula de youtubers amb els reconeguts Jordi Wild, que té 8,5 milions de subscriptors; Lytos, amb més d'un milió; i Joan Planas, amb 115.000.

Des de l'organització, Joan Barbé ha estat l'encarregat de desgranar el contingut. Entre les diferents seccions, es projectaran una quarantena de pel·lícules, la majoria de les quals estrenes absolutes a Catalunya i Espanya. A banda, hi haurà una llarga llista d'activitats paral·leles, com ara un taller al voltant del món sonor en la realització d'una pel·lícula; un maridatge que fusionarà cinema i vi; o un seminari sobre sexe i cinema.

Creix la participació en els concursos

La xifra de curtmetratges i llargmetratges que es presenten a concurs al festival segueix a l'alça. Enguany han rebut 98 llargs i 269 curtmetratges provinents de l'estat espanyol, Portugal, Puerto Rico o Alemanya, entre altres països. Els 18 seleccionats pel jurat -12 curts i 6 llargs- es projectaran durant el certamen.

Estrenes absoluts

Durant el festival es projectaran 19 films que encara no s'han entrenat comercialment o que són d'estrena recent. Entre les propostes hi ha 'Placer Femenino' de Bàrbara Miller; 'The miseducation of cameron post' de Desiree Akhavan; 'Rojo' de Benjamí Naishtat; ' Zie Mij Doen' de Klara Van És; 'El vendedor de tabaco' de Nikolaus Leytner; i 'La dernière folie de Claire Darling' de Julie Bertuccelli.

Premi d'Ampans

Una altra de les novetats d'aquesta edició és la posada en marxa del Premi Insert, a càrrec d'Ampans. Dotat amb 500 euros, buscarà reconèixer el talent i la creativitat de les persones amb discapacitat intel·lectual i/o del desenvolupament.

Paral·lelament, el Clam mantindrà el tradicional Premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat, un reconeixement a entitats o persones que han contribuït a la solidaritat entre persones i o pobles; i el Premi Honorífic, que aquest any rebrà l'actor Sergi López.

Sallent, tercera seu

L'Auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles, l'Auditori Plana de l'Om de Manresa i la Fàbrica Vella de Sallent seran els tres escenaris principals del Clam. Així, Sallent es convertirà en la tercera seu del certamen.

Els alcaldes dels tres municipis han participat en la presentació del festival. Mentre que el batlle de Sallent, David Saldoni, ha subratllat que es tracta d'un festival que mostra que el cinema "no és només consumir", sinó que pots ser un espai "d'aprenentatge" i "socialització"; l'alcalde de Navarcles, Llorenç Ferrer, ha volgut ressaltar el creixement que ha viscut el festival i com manté "la vocació" de festival "integrador". Per la seva part, en el tercer any de coorganitzadors amb Navarcles, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha destacat com el Clam "enriqueix la vida cultural de la ciutat i la comarca", el seu contingut "social" i ha fet una crida a treballar per seguir preservant-lo.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlleti i rebràs la informació al teu correu electrònic
Política de privacitat
Banner 468 x 60 px