Endavant! 1945 | Hemeroteca

Joaquim Carbó: “Això és un ‘Testament’, no un enterrament”

 L'escriptor Joaquim Carbó envoltat d'exemplars de la seva darrera novel·la per adults, 'Testament'/ACN L'escriptor Joaquim Carbó envoltat d'exemplars de la seva darrera novel·la per adults, 'Testament'/ACN

Joaquim Carbó (Caldes de Malavella, 1932) ha presentat aquest dimarts el que té aires de ser el seu darrer títol de ficció per a adults, ‘Testament’ (Males Herbes, 2019).

Així ha estat concebuda una novel·la amb tints “autoparòdics”, protagonitzada per un escriptor vell que veu com el temps se li escurça i per això entrega al seu veí una sèrie de notes amb plantejaments de les tres novel·les que ja no podrà (o no voldrà, en el cas de l’autor) escriure.

“Són novel·les que ja no escriuré”, ha explicat Joaquim Carbó, tot i demanar que no es confongui aquest “testament” amb el seu enterrament com a escriptor. I és que l’autor ha anunciat la imminent publicació de dos nous títols juvenils, i diversos projectes en curs, com ara un recull de narracions que ja ha presentat a l’editorial.

Joaquim Carbó ha matisat la idea que ‘Testament’ sigui la seva darrera novel·la per a adults, tot i reconèixer que els arguments de les tres novel·les que conté són, de fet, projectes literaris que tenia i que ja no durà a terme.

L’autor no ha desmentit del tot l’editorial Males Herbes –que promociona l’obra com la seva última novel·la-, però en canvi ha demanat que no se l’enterri encara com a escriptor. “Dels llibres per a nanos, no penso retirar-me'n”, ha advertit Carbó.

De fet, l’autor ha anunciat que per Sant Jordi publicarà dos títols nous, que acaba de “passar” a l’editorial un altre recull de narracions i que encara té “molt material per publicar”, inclosa una nova entrega del seu detectiu Felip Marlot, si troba editorial que li vulgui publicar, ha indicat .

“Això és un testament, no un enterrament”, ha insistit. Així, l’escriptor pensa seguir engreixant l’extensíssim currículum d’obra publicada, que calcula en aproximadament 150 llibres i 300 contes publicats a Cavall Fort.

Carbó ha batut rècords editorials amb títols com ‘La casa sota la sorra’ (gairebé noranta edicions), i ‘La colla dels deu’ (més de quaranta edicions). També ha creat personatges arquetípics com el detectiu Felip Marlot o en Pere Vidal i l’Henry Balua.

Les novel·les dins de ‘Testament’ Un escriptor vell que veu com el temps se li escurça entrega al seu veí una sèrie de notes amb els plantejaments argumentals de quatre novel·les que ja no podrà escriure.

El jove intenta posar-hi ordre, tot reflexionant sobre les possibilitats de les històries. Així passa a formar part, sense saber-ho, del procés d’escriptura. Així s’explica l’argument de la darrera novel·la de Carbó, ‘Testament’. “Ambiciosa” –proclama l’editorial-, el títol és una amalgama de –projectes de- novel·les.

En concret, quatre: un ambientat al segle XVIII, un segon sobre les colles de barri, un altre sobre la vida al carrer –‘La vorera’-, i el quart, una ucronia sobre la Guerra Civil en què s’imagina la victòria del bàndol republicà.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlleti i rebràs la informació al teu correu electrònic
Política de privacitat
Banner 468 x 60 px