Endavant! 1945 | Hemeroteca

Muñoz Molina: "Mentre escric, els problemes de la vida real estan en suspens"

 L'escriptor Antonio Muñoz Molina en un pla mitjà abans de la presentació a Barcelona de la seva nova novel·la 'Tus pasos en la escalera'/ACN L'escriptor Antonio Muñoz Molina en un pla mitjà abans de la presentació a Barcelona de la seva nova novel·la 'Tus pasos en la escalera'/ACN

L'escriptor Antonio Muñoz Molina publica la novel·la 'Tus pasos en la escalera' (Seix Barral), una "pura ficció" amb què l'autor resol la necessitat que sentia de transformar en literatura "els materials del present concret".

"Sentia una necessitat molt intensa de construir una ficció estricta amb allò immediat", ha dit l'escriptor aquest dilluns en la presentació del llibre. L'escenari de l'obra és Lisboa, on Muñoz Molina va fer néixer la història en un moment en què patia dificultats psicològiques.

"Mentre escric, els problemes de la vida real estan en suspens", ha explicat l'autor sobre un procés creatiu que li produeix "un alleujament". El resultat és una novel·la de suspens psicològic en què la ciència pren un protagonisme important en la relació d'una parella.

El protagonista de l'obra espera la seva dona a Lisboa per poder instal·lar-s'hi després d'una etapa a Nova York. Ella, científica neuronal, estudia els mecanismes que regeixen la memòria i la por.

"Era un repte literari donar forma narrativa a coses que tenen a veure amb la ciència i que al mateix temps tenen a veure amb el que som tots nosaltres", ha explicat l'escriptor, membre de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) des del 1995.

Amb novel·les com 'La noche de los tiempos' (Seix Barral, 2009), Muñoz Molina sentia "remordiments" per haver-se esforçat a "recrear un món" que no havia conegut. "És molt difícil fer literatura sobre coses que no has conegut.

Volia fer una ficció absolutament contemporània", ha afirmat l'autor, que al text ha inclòs personatges com Michelle Obama. L'eix conductor de la novel·la és l'espera, a través de la figura d'un home que espera que la seva dona arribi a Lisboa.

Un narrador en primera persona que "juga" amb el lector, en qui diposita la confiança fins que "se n'adona que hi ha coses que no vol explicar o veure, que estan darrere d'un vel". "Dins de la novel·la hi ha una reivindicació de l'art de la novel·la", ha explicat l'escriptor, per referir-se al procés creatiu, en què havia d'explicar la realitat d'un personatge "que es va allunyant de la realitat cada vegada més".

L'editora de Seix Barral, Elena Ramírez, corrobora que hi ha coses que el narrador explica que "no quadren molt bé". "El lector no sap identificar quines són. Al principi un arriba a desconfiar del que està llegint", detalla l'editora. Muñoz Ramírez (Úbeda, Jaén, 1956) ha recordat la vinculació de Barcelona amb els seus inicis com a escriptor, fa 33 anys, quan visitava la ciutat per reunir-se amb editors com Pere Gimferrer.

Des d'aleshores, l'escriptor andalús ha rebut premis com el Príncep d'Astúries de les Lletres (2013) o el Premi Nacional de Literatura en dues ocasions, per 'El invierno en Lisboa' (Seix Barral, 1987) i pel 'Jinete polaco' (Seix Barral, 1991).

Escriptura a la vora del Tajo

Lisboa repeteix com a escenari en una obra seva, una ciutat per la qual sent "afinitat" i que "alimenta" la seva imaginació. A principis d'estiu de 2018 l'escriptor va anar a la capital portuguesa per escriure una novel·la que portava preparant durant molt de temps, i carregat de quaderns i documentació, no va ser capaç de traduir-ho en un llibre. "Allà se'm va desfer. No vaig trobar la manera.

El que jo havia portat no servia, i el que tenia era estar en aquella ciutat, com a veí", ha explicat l'autor sobre com va néixer 'Tus pasos en la escalera'. Un cop va trobar la primera frase del llibre, mentre corria a la vora del Tajo, tot va sorgit i va anar "improvisant". "Me he instalado en esta ciudad para esperar en ella el fin del mundo", diu una primera frase "neutral però a la vegada profunda" que l'escriptor considera "essencial" per començar a escriure qualsevol novel·la.

Així com considera vital la força del títol, en aquest cas extret de la lletra d'un "meravellós" bolero que interpretava Moncho. En la presentació del llibre, l'acadèmic ha defensat el fet de saber-se retirar i "amagar-se", en un moment en què la vida està "sent saquejada per lladres, envaïda per les xarxes socials i pels interessos de les empreses tecnològiques".

L'escriptor, cronista habitual de 'El País', defensa que "el periodisme és literatura" i confessa un "avorriment immens" per l'actualitat política sobre les llistes electorals. "No ens hem de d'avergonyir per reivindicar la soledat i l'amor a l'art", ha argumentat.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlleti i rebràs la informació al teu correu electrònic
Política de privacitat
Banner 468 x 60 px