Endavant! 1945 | Hemeroteca

L'OBC aposta per una 'Novena simfonia' de Beethoven visual en què música i imatge expliquen el "caos" europeu

 Àlex Serrano (esquerra) i Pau Palacios, de l'Agrupació Señor Serrano, a L'Auditori davant de la taula on tenen preparats els objectes que manipulen durant l'espectacle 'La novena de Beethoven: Garden Center Europe/ACN Àlex Serrano (esquerra) i Pau Palacios, de l'Agrupació Señor Serrano, a L'Auditori davant de la taula on tenen preparats els objectes que manipulen durant l'espectacle 'La novena de Beethoven: Garden Center Europe/ACN

L'Auditori estrena aquest divendres l'espectacle 'La novena de Beethoven: Garden Center Europe', en què l'OBC arrisca amb la proposta visual de la trencadora Agrupació Señor Serrano.

L'himne d'Europa s'explica més enllà de les notes musicals gràcies a vídeos que retransmeten en temps real la manipulació d'objectes a l'escenari.

A partir de flors o escombraries, es fa una lectura contemporània de la 'Novena' de Beethoven per reflexionar sobre el projecte europeu, o el que l'Agrupació Serrano considera, el "caos" d'Europa des dels seus inicis fins ara.

"És una altra manera de pujar la muntanya. L'altre costat pot ser fascinant", ha dit el director de l'OBC Kazusushi Ono aquest divendres a la presentació de l'espectacle. El que espera en les funcions dels 15, 16 i 17 de març és arribar igualment "al cim" d'una de les obres més interpretades de la història.

Una aposta "arriscada", segons ha dit el gerent de l'Auditori, Jordi Tort, amb la qual volen apropar-se al públic "barrejant dos llenguatges". "Hi ha espectadors que agraeixin que es trenqui el llenguatge habitual", ha afirmat Tort. D'aquesta manera, no només serà "gent vestida de negre, quieta i movent l'arc i els dits", sinó que hi haurà a l'escenari múltiples llenguatges i subjectes.

L'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), dirigida per Kazusushi Ono, estarà acompanyada de quatre solistes -Marta Mathéu, Lidia Vinyes Curtis, David Alegret i Simon Neal-, a més del Cor de Cambra del Palau de la Música i l'Orfeó Català. Res de la posada en escena serà convencional, ni tan sols la vestimenta.

La companyia teatral contemporània Agrupación Señor Serrano ha ubicat entre el cor i l'orquestra una taula repleta d'objectes, des d'ampolles, a teclats d'ordinador, eines o llibres que projectaran en una pantalla gegant darrere l'escenari.

Interactuen amb els objectes que retransmeten en directe per teixir una dramatúrgia de la història d'Europa. "Parlem de com cada cada cop que intentem posar en pràctica els ideals europeus ens trobem resistències, o no podem ser-hi fidels", ha explicat Pau Palacios, de la companyia teatral.

Però tal i com passa amb la composició de Beethoven, "s'oblida tot i es torna a intentar". Segons comenten, Beethoven va escriure la 'Novena simfonia', un "cant a la l'alegria", en un moment "baix" de la seva vida.

Els quatre moviments de la simfonia representen aquesta lluita per assolir uns ideals, i en l'últim la posada en escena incorpora una 'performance' en directe. "Manipulem objectes i càmeres. Si mires els objectes hi ha coses barroeres, però quan les passem pel filtre de la tecnologia agafa una dimensió poètica", ha assenyalat.

El director de l'OBC, el mestre Ono, ha assegurat que les imatges interpreten la capacitat de Beethoven de "sobreposar-se als obstacles". " Buscar, buscar i buscar, i al final trobar l'alegria", ha assegurat Ono.

L'espectacle tindrà tres funcions el divendres 15, el dissabte 16 i el diumenge 17 de març.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlleti i rebràs la informació al teu correu electrònic
Política de privacitat
Banner 468 x 60 px