Endavant! 1945 | Hemeroteca

Púbol exposa 'El Molí. Paisatge de Cadaqués', una obra de Dalí dels anys 20 on es veu l'"experimentació constant"

 La directora dels museus Dalí, Montse Aguer, amb la nova obra adquirida que es pot veure a Púbol (Baix Empordà) /ACN La directora dels museus Dalí, Montse Aguer, amb la nova obra adquirida que es pot veure a Púbol (Baix Empordà) /ACN

El Castell de Púbol (Baix Empordà) mostra a partir d'avui la darrera adquisició de la Fundació Gala-Salvador Dalí. Es tracta d''El Molí. Paisatge de Cadaqués', un oli i tremp sobre cartró que un jove Salvador Dalí va pintar amb 19 anys.

S'ha adquirit a un particular i s'ha presentat com a una obra "molt significativa" de la primera època artística del geni empordanès i una clar exemple de l'"experimentació constant" en el procés creatiu. El paisatge inclou un molí de vent com a element central i unes dones estenent roba enmig d'un entorn de feixes d'oliveres i l'església de Cadaqués i el mar en un extrem. El cubisme, l'impressionisme, el puntillisme o el fauvisme són algunes de les referències artístiques recollides que inspiraven el Dalí d'aquella època, quan encara buscava un estil propi.

'El Molí. Paisatge de Cadaqués'

És la darrera adquisició al fons de la Fundació Gala-Salvador Dalí que a partir de demà es podrà veure al Castell de Púbol (Baix Empordà). S'ha comprat a un col·leccionista particular que vol romandre en l'anonimat i ha estat una gestió que ha portat alguns anys. S'ha vist en molt poques ocasiones. Es va cedir per a una exposició antològica a Itàlia i als EUA i no hi ha constància d'haver-se mostrat més. Així ho ha expressat la directora dels Museus Dalí, Montse Aguer, qualificant-la d'una obra "molt significativa" que "enriquirà" el fons de la primera època artística del geni empordanès. Aquest oli i tremp a cartró data del 1923. Dalí tenia 19 anys que el va pintar i demostra l'"experimentació constant" en el seu procés creatiu quan encara buscava un estil propi.

De fet, aquesta obra reuneix alguns trets característiques de moviments que el van influir, des del cubisme (amb unes línies molt geomètriques i rectangulars), l'impressionisme, el puntillisme o el fauvisme, entre d'altres. A més a més, està dedicat al paisatge de Cadaqués, una temàtica que apareixerà al llarg de la seva trajectòria. Aquest cop, ho fa des d'un punt de vista diferent, amb una perspectiva d'interior on es veu un molí de vent com a element principal i un entorn de feixes d'oliveres. A baix de tot, a un costat, també apareixen dues dones estenent la roba, fent una al·lusió al noucentisme i, al mateix temps, a representacions femenines de Picasso. I a l'extrem de dalt de tot i amb un punt de llum, l'església de Cadaqués i les cases i una punta de mar.

A la sala on s'exposa, es destaca també la "precisió obsessiva" amb què Dalí va immortalitzar els seus paisatges, citant una expressió de l'escriptor Josep Pla per referir-se a la seva obra. El tractament de colors sobris d'aquest quadre recentment adquirit recorda també l'obra de Juan Gris, segons ha destacat Aguer, juntament amb altres influències com la de Paul Cézanne.

El diàleg amb altres obres paisatgístiques

Amb motiu de la presentació de l'obra també s'ha inclòs una projecció on es comparen i es busquen similituds amb altres obres de paisatges que Dalí va pintar durant els anys 20. En ells, apareixen alguns elements que es repeteixen com ara les dones que apareixen en moviment, les feixes o les oliveres. Destaca 'El torrent de la Jorneta' (1923), 'Cadaqués' (1923) i 'Paisatge amb figures' (1923).

'El Molí. Paisatge de Cadaqués' es podrà veure des del 15 de març fins al 2 de juny al castell de Púbol, moment en què es substituirà per una nova exposició temporal. A partir de llavors, l'obra s'exposarà al Museu Dalí de Figueres.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlleti i rebràs la informació al teu correu electrònic
Política de privacitat
Banner 468 x 60 px