Endavant! 1945 | Hemeroteca

Museus ambulants, maletes pedagògiques o correu postal artístic replantegen el paper del MACBA davant l'art "itinerant"

 Presentació del seminari 'Allez! Pràctiques ambulants i museus dispersos' al MACBA amb el seu director, Ferran Barenblit, el cap de programes, Pablo Martínez, i Carlos Almela de la Fundación Carasso/ACN Presentació del seminari 'Allez! Pràctiques ambulants i museus dispersos' al MACBA amb el seu director, Ferran Barenblit, el cap de programes, Pablo Martínez, i Carlos Almela de la Fundación Carasso/ACN

El Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), juntament amb la Fundació Daniel i Nina Carasso, acull des d'aquest dimecres i fins el 16 de març el seminari internacional 'Allez! Pràctiques ambulants i museus dispersos'.

A partir de tallers i taules rodones es vol reflexionar sobre recursos didàctics mòbils que afavoreixen l'educació en les arts. Des de maletes o caixes pedagògiques, fins a museus, biblioteques i cinemes ambulants, amb els quals es podrà interactuar durant l'última jornada pública i festiva el dissabte 16 a la Plaça dels Àngels, davant del MACBA. "És una forma de replantejar el paper del museu, de l'educació i de l'escola i com tot pot generar altres experiències", ha dit el director del MACBA, Ferran Barenblit, a la presentació del projecte aquest dimecres.

Es tracta d'un art "itinerant" que planteja la "descentralització" dels museus. "Veurem moltes rodes. És una pràctica que recorda com hi ha un munt d'experiències al llarg de la historia que són mòbils", ha afirmat Barenblit. Des de les missions pedagògiques del govern de la Segona República fins a la 'Boîte-en-valise' de Duchamp o el grup de teatre La Barraca de Federico García Lorca, són propostes que uneixen pràctica artística, experimentació pedagògica i investigació social.

L'objectiu del seminari és analitzar propostes actuals de recursos mòbils que tenen cabuda més enllà de les parets dels museus, per identificar quins reptes plantegen aquestes noves pràctiques, que alhora, tenen una llarga tradició. A l'exterior del MACBA s'hi instal·laran aquest dissabte estacions com 'La C.O.S.A', una caravana que és un 'Centre Organitzat de So Ambulant'. Es tracta d'una caravana condicionada com a estudi de so que serveix tant per enregistrar bandes com cors o solistes, amb l'objectiu de "treure l'art al carrer" i investigar en les implicacions d'art sonor i activisme.

A més de d'aquesta instal·lació, hi haurà el "cinema més petit del món", també en una caravana, un espai de contacontes, laboratoris d'impressió, la creació d'un fanzine col·lectiu o múltiples jocs de taula. "Volem posar l'educació no com una eina al servei de la producció del museu i l'art, sinó al centre mateix de la pràctica", ha assegurat Barenblit.

Fins el dissabte, hi haurà temps per tallers amb artistes i col·lectius sobre la construcció d'artefactes mòbils, l'elaboració de protocols de l'artista o la mediació itinerant, liderats per tres col·lectius francesos i tres espanyols. "Posem la centralitat en un diàleg hispanofrancès", ha explicat Pablo Martínez, cap de programes del MACBA, ja que França és el primer país d'origen dels visitants del museu.

Art postal

Una de les iniciatives que inclou el seminari és el projecte del propi MACBA anomenat 'Postdata. Correspondències d'artista a l'escola', inspirat en les pràctiques artístiques que van utilitzar el correu postal com a mitjà d'experimentació i distribució d'art durant els anys 60. Les escoles reben cartes durant tres mesos procedents d'artistes per tal d'introduir l'art contemporani a l'escola "sense domesticar-lo" i generar diferents reaccions a l'alumnat i els mestres. "És una tradició antiga. Intercanvis sense que hi entrin en joc ni diners ni les institucions tradicionals", ha explicat Martínez com a exemple d'un art lluny dels museus.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlleti i rebràs la informació al teu correu electrònic
Política de privacitat
Banner 468 x 60 px