Endavant! 1945 | Hemeroteca

Neus Canyelles: "La literatura és la cosa que em fa més feliç i mai l'he considerat com un teràpia"

 L'escriptora Neus Canyelles, autora de 'Les millors vacances de la meva vida'/ACN L'escriptora Neus Canyelles, autora de 'Les millors vacances de la meva vida'/ACN

L'escriptora mallorquina Neus Canyelles ha tornat a les llibreries amb l'obra 'Les millors vacances de la meva vida' (Empúries) després d'un llarg silenci des de la publicació del llibre de contes 'Mai no sé què fer fora de casa', que va guanyar el premi Mercè Rodoreda, 2013.

Canyelles ha creat una autoficció d'una escriptora que es desperta a l'habitació d'un centre de salut mental, on hi passa en dues ocasions després d'intentar suïcidar-se. "Al llibre explico com he estat cinc anys pràcticament en silenci i ha estat una de les causes per les quals vaig caure dins un buit molt buit. No he considerat mai la literatura com una teràpia", explica l'autora en una entrevista amb l'ACN, sinó que és "la cosa que la fa més feliç al món".

L'autora narra a 'Les millors vacances de la meva vida' com va viure l'entrada en dues ocasions a un centre de salut mental narrat en primera persona, unit a les reflexions sobre per què està allà, i detalla les seves emocions i pensaments. De les seves dues entrades al centre de salut mental, en recorda especialment la segona quan en va sortir molt "enfadada, decebuda i trista. Havia estat una experiència molt dolenta i no m'hi vaig poder estar" d'escriure-la.

Una de les reflexions del llibre també té a veure amb la impossibilitat que algú pugui ajudar a una persona amb una malaltia mental. "Per molt que una persona t'estimi i vulgui tot el millor per tu, és igual, ningú pot fer res per ningú. És una idea de la qual n'estic molt convençuda", assegura.

A més, Canyelles fa referència al món de la literatura i el fet d'escriure. Creu que si algú es vol dedicar a una professió, la que sigui, s'ha de fer amb respecte, però no amb por. "Si a tu una cosa et fa por l'allunyes de tu i mai he tingut por a un full en blanc; puc tenir por a motles coses, però no a un full en blanc". Canyelles no entén, de fet, als escriptors que diuen que pateixen davant un full en blanc o en el moment d'escriure des de zero.

Canyelles no veu l'escriptura com una teràpia o una catarsi, simplement creu que és una cosa que l'acompanya i, "a part de ser un ofici o una dedicació, és el que la fa més feliç del món. No he considerat mai la literatura com una teràpia".

Una de les metàfores que més apareix al llibre és el joc. Opina que aquest recurs fa que el lector no es prengui el llibre com una tragèdia, ni tan sols, afegeix, com una crítica als centres de salut mental ni a les persones que hi treballen. "Mai faig llibres que siguin reivindicacions ni crítiques de res, sinó històries que els hi passen a persones normals i corrents sobre la seva vida quotidiana, sempre són històries petites i molt concretes sobre una protagonista habitualment", apunta. Per això, assegura que un dels elements remarcables del llibre és "veure la vida com un joc que s'ha de guanyar".

Canyelles no escriu pensant en possibles lectors, sinó en ella mateixa. "En aquest cas si pensava en algú ho feia amb la meva família i sabia que potser no els hi faria gràcia el tema que es tracta". Tot i això, admet que si només escrivís per ella deixaria els seus llibres en un calaix i no els presentaria en cap editorial. "Sempre vols que algú connecti amb tu i s'acosti". L'escriptora espera seguir escrivint perquè "el buit en el qual es trobava no està tan buit. Estic molt millor i espero que s'hagi acabat aquí".

L'autora

Neus Canyelles (Palma, 1966) va començar la seva trajectòria literària amb 'Neu d'agost. Un llibre de memòries' (Premi Bearn de narrativa, 1998). El seguiren les novel·les 'Cap d’Hornos' (Premi Ciutat de Palma Llorenç Villalonga 2002), 'L'alè del búfal a l'hivern' (premi El Lector de l’Odissea 2006 i finalista del premi Llibreter 2007), 'La novel·la de Dickens' (2010) i el llibre de contes 'Mai no sé què fer fora de casa' (premi Mercè Rodoreda, 2013).

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlleti i rebràs la informació al teu correu electrònic
Política de privacitat
Banner 468 x 60 px