Endavant! 1945 | Hemeroteca

La Pedrera reivindica el llegat fotogràfic de Gabriel Cualladó

Una dona que observa les obres de l'autor, Gabriel Cualladó, a l'exposició 'Cualladó Essencial', a la Pedrera/ACN Una dona que observa les obres de l'autor, Gabriel Cualladó, a l'exposició 'Cualladó Essencial', a la Pedrera/ACN

La Fundació Catalunya La Pedrera exhibeix des d’aquest divendres i fins a finals de juny l’obra del fotògraf Gabriel Cualladó (Massanassa 1925 - Madrid 2003), que imprimeix un caràcter “líric, poètic, psicològic i sincer”.

L’exposició, titulada ‘Cualladó Essencial’, és la primera que aborda el seu llegat de manera individual a Barcelona i recull 150 imatges, algunes de les quals inèdites. Es tracta d'una reconsideració total de la seva obra, que sempre va considerar amateur.

Els amics, la família i els infants són els principals temes que aborda la mostra. Segons el seu comissari, Antonio Tabernero, el llegat del fotògraf fa posar la “pell de gallina” en barrejar-se amb l’art de Gaudí present a La Pedrera, i assegura que crea un “encant que transita en l’ambient”.

El fotògraf va descobrir amb la seva primera càmera que podia transmetre tots aquells sentiments i sensacions sense necessitat de parlar, evitant la fotografia convencional i reivindicant el que “l’ull humà veia”. Cualladó reivindica que l’art ha d’arriscar-se, cometre "errors" i "perdre’s".

Les seves obres, segons el comissari de l'exposició, serveixen com a "teràpia psicològica pels seus espectadors", fent-los veure sensacions i sentiments que el propi públic no sabia que els sentia.

Segons el subdirector general de Belles Arts de la Comunitat de Madrid –primera parada de la mostra-, Antonio J. Sánchez, les obres de l’autor estan caracteritzades per allò “sublim”, ja que les instantànies considera que són “directes, senzilles i amb uns plantejaments inigualables”. Cualladó

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlleti i rebràs la informació al teu correu electrònic
Política de privacitat
Banner 468 x 60 px