Endavant! 1945 | Hemeroteca

Una exposició recull dibuixos inèdits de gran format de Josep Maria Jujol

Imatge general de la sala de Can Negre on s'exposen els dibuixos de gran format de Jujol el passat set de febrer de 2019. Imatge general de la sala de Can Negre on s'exposen els dibuixos de gran format de Jujol el passat set de febrer de 2019.

El Centre Jujol-Can Negre de Sant Joan Despí acollirà fins el pròxim 28 d'abril una mostra de dibuixos inèdits de gran format de l'arquitecte i artista multidisciplinari Josep Maria Jujol.

A l'exposició, un dels plats forts de l'Any Jujol140, els visitants podran veure deu dibuixos originals, d'un dos metres quadrats cadascun, d’esgrafiats i vidrieres que abasten des de 1906 a 1949.

D'entre les obres, que han sortit per primer cop de l'Arxiu Jujol, destaca, per exemple, el dibuix de la Mare de Déu que hi havia a la vidriera de la tribuna de Can Negre que es va trencar i es va perdre quan la casa va quedar abandonada.

"Aquesta és l'obra que estàvem esperant rebre i poder mostrar aquí a Can Negre", destaca Carles Español, coordinador de l'Any Jujol. Els dibuixos que es poden veure a la mostra són dibuixos preparatoris per realitzar el treballar final.

A diferència dels esbossos inicials, que acostumen a ser de petit format, aquests tenen una mida considerable.

Español destaca que a la mostra, que està complementada amb fotografies, també es pot veure el darrer dibuix que va fer Jujol, datat de 1949, any de la seva mort, d’unes vidrieres de la parròquia de Vilanova i la Geltrú; o un altre de 1906 (el més antic de la mostra) d’un esgrafiat d’un domicili particular que encara es conserva a Barcelona.

A més dels dibuixos que es conserven a l’Arxiu Jujol, la família Andreu, de la casa Can Po Cardona, ha cedit per a la mostra un dibuix original de l’esgrafiat de les màscares representatives del teatre que hi ha a la façana d’aquest edifici, al carrer de la Creu d’en Muntaner de Sant Joan Despí.

Un apassionat del dibuix Josep Maria Jujol (1879-1949), autor de joies arquitectòniques com Can Negre i la Torre de la Creu, tenia una destresa innata per al dibuix i una gran afició a plasmar el que veia o el que li cridava l’atenció.

Sempre duia a la butxaca un llapis i dibuixava de forma impulsiva sobre qualsevol superfície.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlleti i rebràs la informació al teu correu electrònic
Política de privacitat
Banner 468 x 60 px