Endavant! 1945 | Hemeroteca

Guillermo Martínez: "Si un investiga la vida privada dels autors trobarà segurament coses horroroses en casi tots"

 L'escriptor i autor de 'Los crímenes de Alicia', Guillermo Martínez, a Planeta, el 8 de febrer del 2019 L'escriptor i autor de 'Los crímenes de Alicia', Guillermo Martínez, a Planeta, el 8 de febrer del 2019

L'escriptor argentí Guillermo Martínez s'endinsa en l'univers, amb tota la seva complexitat, de Lewis Carroll, el pare d''Alícia al país de les meravelles', en la seva novel·la d'intriga i suspens 'Los crímenes de Alicia' (Destino), una obra que li va valdre el 75è Premi Nadal.

Un dels temes que impregna l'obra és una de les aficions que va tenir Carroll en un moment de la seva vida que era fotografiar nenes despullades en una època, al segle XIX, en la qual això estava permès. Carroll va fer 2.500 fotografies al llarg de la seva vida, de les quals va fer vuit sessions amb noies nues i les feia davant dels pares. En una entrevista a l'ACN, Martínez assegura que "si un investiga la vida privada dels autors trobarà segurament coses horroroses en casi tots".

A 'Los crímenes de Alicia', en el sí de la germandat de Lewis Carroll, sorgeixen crims de naturalesa vinculada a l'univers literari d''Alícia al país de les meravelles'. El professor de lògica Arthur Seldom i un jove estudiant de matemàtiques uneixen forces per investigar què passa.

La inspiració per la història la va trobar quan li van encarregar un pròleg per un llibre de Carroll i a partir d'aquí va començar a llegir sobre l'autor. Va trobar un detall que el va "fascinar": "Els seus diaris privats es van quedar en mans de dues nebodes-nétes molt religioses, que havien arrencat algunes pàgines i després havien anotat en un tros de paper el contingut essencial de les pàgines en una sola frase". Una dramaturga va trobar aquell paper. Aquesta és la part verídica de la història escrita per Martínez, com també que existeix una societat Lewis Carroll que va publicar els diaris de l'autor, però assegura que res té a veure amb la germandat que es descriu a la novel·la, que no en coneix els seus membres.

Un dels temes importants de la història és que uns mateixos fets poden ser llegits de manera radicalment oposades amb el pas del temps. En el cas de Carroll, ell estava "orgullós" i "es considerava un artista fent fotos a nenes nues" quan el nu infantil estava permès. "Avui, en canvi, seria considera un delicte infame", aclareix. A Martínez li interessa a les seves obres introduir "diferents conjectures sobre una mateixa situació" i que el sigui qui decideix "on cau el pes moral de les situacions".

Martínez volia mostrar tota la complexitat de la vida de Carroll. "Va ser maltractat per la història en què només es parla de la seva relació amb les nenes", però també va ser, afegeix, una persona "molt inventiva" i que va fer moltes aportacions fins i tot en les matemàtiques. Com explica Martínez, Carroll va fer 2.500 fotografies al llarg de la seva vida, de les quals va fer vuit sessions amb noies nues que feia davant dels pares i els hi donava els negatius per si elles els volien destruir quan arribessin a la majoria d'edat. La gran majoria, apunta, són fotos familiars o de nens vestits fins el coll.

Al final de la seva vida, Carroll va lluitar per tenir un estudi privat, on va començar a fotografiar nenes despullades i van començar a circular rumors sobre què feia amb les nenes. "Ell va decidir abandonar la fotografia perquè li va afectar molt el rumor", assegura. L'escriptor assegura que Carroll es considerava "molt religiós i conservador, fins i tot estava en una campanya per impedir que als teatres es parlés en un llenguatge molt vulgar".

De tot aquest raonament, en sorgeix un altre tema: com desenganxar la figura de l'autor dels llibres a les seves obres. Precisament, Martínez va mantenir una trobada amb lectors de la seva novel·la i un d'ells li va comentar que ja no llegiria més llibres de Carroll. Martínez precisa que "si un investiga la vida privada dels autors trobarà segurament coses horroroses en casi tots" i ell aposta per separar la vida privada.

'Alícia al país de les meravelles'

A la novel·la hi juga un paper important el llibre més important de Carroll, 'Alícia al país de les meravelles'. L'escriptor argentí va llegir l'obra en la seva adolescència i admet que no el va entendre massa en aquell moment i no creu que sigui un llibre per nens. Segons Martínez, té un transfons angoixant i de malsons amb nens que segueixen les eines que han après dels adults i que això "xoca amb el caos que és el món real", que és "aspre, arbitrari i despòtic".

Altres temes del llibre, com explica, és que en els fonaments de la matemàtiques "hi ha un lloc per la discussió religiosa sobre si hi ha una matemàtica prèvia a l'ésser humà i una classe d'ordre prèvia a l'aparició de l'home".

Martínez també reflexiona sobre el fet que matar al missatger és estúpid un cop ha donat la noticia, però no tant si un aconsegueix matar-lo abans que la doni. Martínez ha publicat moltes novel·les que no tenen res a veure amb el gènere criminal, però sí hi ha un element recurrent en les seves obres que és el suspens. Per ell, el suspens no és necessàriament l'arribada d'una tragèdia i una mort, sinó que hi ha "un element d'imminència en què alguna cosa sortirà malament en el pitjor dels sentits" i que pot ser impredictible.

'Los crímenes de Oxford'

Martínez torna a l'univers de 'Los crímenes de Oxford' (Planeta) a la nova novel·la 'Los crímenes de Alicia'.'Los crímenes de Oxford' va ser distingida amb el Planeta Argentina i va ser adaptada als cinemes pel director Álex de la Iglesia amb John Hurt i Elijah Wood en el repartiment. Si la primera gira a l'entorn de les seqüències matemàtiques, aquesta segona se serveix dels símbols a l'entorn de la cèlebre novel·la de Carroll.

Premi Nadal

Pel que fa a l'haver rebut el Premi Nadal per la novel·la, assegura que és un guardó molt important per ell i un gran honor i més encara, diu, quan hi havia molts pocs premiats de Llatinoamèrica a la llista dels Nadal.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlleti i rebràs la informació al teu correu electrònic
Política de privacitat
Banner 468 x 60 px